Dünyanın en eski Neolitik bölgeleri arasında bulunan Göbeklitepe ve Karahantepe gibi önemli alanlara ev sahipliği yapan Şanlıurfa’da düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi başarılı bir şekilde tamamlandı.
64 ÜLKE 487 KURUM…
Türkiye’de ve dünyada bir ilk olan uluslararası kongrede 64'ü aşkın ülke ve 487 kurumdan bine yakın akademisyen bir araya gelirken, Vali Hasan Şıldak bugün yaptığı paylaşımında kongre çerçevesinde 687 bildiri ve 62 poster sunulduğuna yer verdi.
VALİ ŞILDAK: 45 OTURUMDA TOPLAM 687 BİLDİRİ SUNULDU
45 oturum şeklinde tamamlanan kongre ile ilgili ayrıntılara yer veren Vali Şıldak, şunları kaydetti:
“Dünya Neolitik Kongresinin ilkine Şanlıurfa ev sahipliği yaptı. 4-8 Kasım 2024 tarihleri arasında Şanlıurfa’da başarılı bir organizasyonla gerçekleştirilen Dünya Neolitik Kongresi sona erdi. 63 ülkeden bini aşkın bilim insanının katılımı ile gerçekleşen kongrede 486 akademik kurumu temsil eden 687 bildiri ve 62 poster sunuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayesinde, İstanbul ve Harran Üniversitelerinin işbirliğinde yapılan kongrede farklı coğrafyalardaki Neolitik kültürler üzerine 45 oturumda toplam 687 bildiri sunuldu. Kongre kapsamında Taş Tepeler Projesi kapsamındaki 6 arkeolojik alana da geziler düzenlendi. Tüm hazırlık süreci Şanlıurfa Valiliği’nin koordinasyonunda gerçekleşen Kongre Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Turizmi Geliştirme Ajansı-TGA, Türk Hava Yolları ve Haliliye Belediyesi tarafından desteklendi. Açılış töreninde Cihat Aşkın ve orkestrasının verdiği Türk Valsleri konserinin yanı sıra Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’ni gezen katılımcılar, Haliliye Belediyesi Tasavvuf Müziği Korosu’nun verdiği konserin ardından Taş Tepeler Sanat İnsiyatifi’nden 22 uluslararası sanatçının hazırladığı, 102 esere yer verilen Dünün Ötesinde isimli sergi ve fotoğraf sanatıcısı Yusuf Aslan’ın Taş Tepeler fotoğraf sergisini gezdi”
Vali Şıldak, Şanlıurfa değerlerinin dünya genelinde tanıtımı anlamındaki organizasyonlara önümüzdeki süreçlerde de önem vereceklerini sözlerine ekledi.