7'den 70'e herkes artık banka üzerinden transfer işlemleri gerçekleştiriyor. EFT ve havale işlemlerinin yanı sıra, FAST sistemiyle de hesaplar arasında 7 gün 24 saat para transferi yapılabiliyor. Merkez Bankası, Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Tebliğ'de yaptığı değişiklikle önemli bir adım attı.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren bu düzenleme ile, önceki uygulamada hafta sonu ve iş saatleri dışında, özellikle saat 16.00 sonrası yapılan işlemler için alınan yüzde 50 ek ücret kalktı. Yeni düzenlemeyle, artık sadece azami tarifeler üzerinden ücret alınacak.
Peki düzenlemede detaylar neler? Ek ücret tarifesi neden kalktı? Para transferlerinde ücret ödememenin bir yolu var mı? Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte artık gün içinde saat 16:00’dan sonra yapılacak EFT ve FAST işlemlerinde normal EFT masrafından daha fazla alınan masraf kesintileri kaldırıldı. Hafta içi veya hafta sonu herhangi bir saatte yapacağınız EFT, FAST işlemlerinde masraflar artık normal tarife üzerinden belirlenecek.
EK ÜCRET NEDEN KALKTI?
Ek ücret tarifesinin kaldırılmasının ana sebebi yapılan alışverişlerde ve ticari işlemlerde IBAN’la yapılan ödemeler kapsamında kayıt dışılığın önlenmesidir. Yüksek enflasyonist ortamda kartla yapılan ve banka yoluyla yapılan ödemeler arttığı için ve fatura veya fiş vermeyen, almayanlar da ayrı ayrı yükseltilen cezalarla muhatap olabilecekleri için vatandaşın daha rahat EFT işlemini gerçekleştirmesi için bu düzenleme yapılmış ve masraflar normal seviyelere çekilmiştir. Kayıt dışılığını azaltılması adına olumlu bir düzenleme olduğunu düşünüyorum.
PARA TRANSFERİNDE MASRAF ÖDEMEMEK MÜMKÜN MÜ?
Şu anda bankalarda yapılan işlemlere göre oransal sınırlar ve miktarsal sınırlar var. Artık bazı bankalarda hiç EFT ücreti, havale ücreti alınmıyor. Bundan sonra da hafta içi ve hafta sonu yapılan işlemlerde herhangi bir ücret alınmaması sağlanacak. Özellikle bazı bankalar bu gibi masraf ve komisyonları iyi müşterilerine sıfırlıyor ya da müşteri sıfırlanmadıysa bile bankasına başvurup bu masrafları sıfırlatabilir.
Bilindiği üzere kredi kartı aidatları ve bazı kredilerdeki hayat sigortaları vatandaşın mahkemeye başvurması ile birlikte iptal edilebiliyordu. Zaten müşterinin parasını banka kullanarak bir gelir elde ediyor. Yapılan para transferinden masraf ve kesinti alınması zaten uygun değil ve bankaların fahiş kar elde etmesine sebebiyet veriyor.”