Urfa’da adının tadının önüne geçtiği tatlı: Şıllık tatlısı!

Şanlıurfa, tarihî ve kültürel zenginliğinin yanı sıra, mutfağıyla da kendine dünya çapında bir yer edinmeye devam ediyor. Bu kadim şehir, meşhur çiğ köfte ve kebaplarıyla tanınırken, tatlılarıyla da damağında iz bırakan bir yer haline gelmiş durumda. Şanlıurfa'nın tatlı kültürünün en özel örneklerinden biri ise, adı kadar tadı da konuşulan Urfa şıllık tatlısı.

5

Şanlıurfa, yalnızca tarihi zenginliğiyle değil, mutfağıyla da adını dünyaya duyurmaya devam ediyor. Yörenin en bilinen lezzetlerinden biri olan Urfa şıllık tatlısı, hem eşsiz tadı hem de üretimindeki incelikle her geçen gün daha fazla merak edilip, sevilerek yeniyor. Şanlıurfa mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri haline gelen bu şerbetli tatlı, özellikle yörede yetişen koyun sütlerinden yapılan sadeyağ ile fark yaratıyor.

ADI GİBİ UNUTULMAZ: URFA ŞILLIK TATLISI

Yörenin zengin mutfak kültürünü yansıtan bu tatlının adı, çoğu kişi için farklı geliyor. Birçok kişi, Şanlıurfa’ya özgü bu tatlıyı bir kez tattıktan sonra, adının kadar tadının çok iyi olduğu fark ediyor.

URFA ŞILLIK TATLISI NASIL YAPILIR?

Urfa şıllık tatlısının ayırt edici özelliği, üretim metodundaki farklılığı ile birlikte Şanlıurfalı ustaların bilgi birikimi ile üretilmesi ve ürün malzemeleri arasında yörede yetişen koyunların sütlerinden elde edilen sadeyağın kullanılmasıdır.

MALZEMELER:

Hamurun malzemeleri;

130 gr un

2 gr tuz

Yaklaşık 480 ml su

İç malzemesi;

250 gr iri dövülmüş ceviz içi

Şerbetin malzemesi;

400 gr toz şeker

240 ml su

80 gr sadeyağ

URFA ŞILLIK TATLISI NASIL HAZIRLANIR?

HAMURUN HAZIRLANMASI:

Un, su ve tuzdan oluşan karışım homojen ve akıcı bir hamur elde edilene kadar çırpılır.

HAMURUN PİŞİRİLMESİ:

Orta dereceli sıcaklıkta yapışmaz tava ısıtılır, ardından yumurta büyüklüğünde yaklaşık 100 gr parça halindeki kuyruk yağı sürülerek tavanın iç yüzeyi az miktarda yağlanmalıdır. Isınan ve hafifçe yağlanan tavanın büyüklüğüne göre sıvı hamur, tavanın iç yüzeyini kaplayacak incelikte dökülür. Çok ince dökülen hamurun alt yüzeyi hafif pembeleşinceye kadar pişirilmeli ardından diğer yüzeyi de ters çevrilerek hafif pembeleşinceye kadar pişirilmelidir. Diğer yüzeyinin çevrilmesi esnasında tavaya tekrar yağ sürülmez. Her iki yüzeyi de pişirilen ürün, şıllık ekmeği olarak tanımlanır.

Hamur bitene kadar her pişirme aşamasında tava tekrar hafifçe yağlanıp, kalan sıvı hamur ince olarak ve tavanın yüzeyini kaplayacak şekilde dökülür ve her iki tarafı hafifçe pişirilir. Bu işlem sıvı hamur bitene kadar devam edilmelidir.

Pişirilen şıllık ekmekleri tek tek soğumaya bırakılır. Şıllık ekmeklerinin kurumaması için ekmek örtüsü ile üzerleri örtülmelidir.

ŞERBETİN HAZIRLANMASI:

Şerbet malzemeleri 400 gr toz şeker, 240 ml su ve 80 gr. sadeyağ yaklaşık 5 dakika kaynatılır. Kaynar durumda iken tatlının üzerine dökülmelidir.

“Şanlıurfa Şıllık Tatlısı” yöre ile özdeşleşen uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel birikimi ile günümüze ulaşan şerbetli tatlıdır. Bununla birlikte şerbetinde sadeyağ kullanılması ürünün lezzetine değer katmaktadır. Ayrıca ürünün hazırlanması, pişirilmesi ve dilimlenmesi ustalık gerektirmektedir.