Yüksek vergiler ve taksit sınırlamaları nedeniyle cep telefonu alımlarında yasal yollar yerine kayıt dışı kanallar tercih ediliyor. Cep telefonlarındaki vergi yükü ve kredi kartı ile taksit imkanlarının kısıtlanması, kayıt dışı cep telefonu sayısını artırarak, devlete ağır bir vergi kaybı olarak geri dönüyor. Türkiye’de kayıt dışı cep telefonlarının sayısının 3,5 milyona ulaştığı, bu cihazların toplamda yıllık 30 milyar TL’den fazla vergi kaybına yol açtığı belirtiliyor.
Ekonomim’de yer alan habere göre, Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, vergilerin düşürülmesi gerektiğini vurguluyor. Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) yüzde 50 seviyesinden yüzde 20’ye düşürülmesinin yurt dışı fiyat farkını azaltacağını belirten Turnacı, taksit sınırının da yükseltilmesi gerektiğini ifade etti. Şu an 12.000 TL üzeri cihazlarda 3 ay olan taksit sınırının 30.000 TL’ye çıkarılması halinde, vatandaşların yasal yollardan telefon alımına yönlendirilebileceği düşünülüyor.
Kayıt dışı cep telefonları yolcu beraberinde getirilen cihazlarla 5 milyona kadar ulaşırken, yasal yolla satılan cihazlardan elde edilen yıllık vergi geliri 86,5 milyar TL olarak hesaplanıyor. Bununla birlikte, yasal olmayan IMEI kayıt yöntemleri ve aparatlarla yapılan usulsüz kullanımların da kayıt dışı cep telefonu sayısını artırdığı kaydediliyor.