Şanlıurfa’nın sorunları masaya yatırıldı

Dünya Şehircilik Günü dolayısıyla Şanlıurfa’da düzenlenen panelde, kentsel güvenlik ve erişim sorunları, kadın dostu kent planlaması ve kamusal alanlarda güvenlik eksiklikleri tartışıldı. Uzmanlar, yetersiz aydınlatma, dar yaya yolları ve merkezi bölgelerdeki güvenlik sorunlarına dikkat çekti.

5

ŞANLIURFA - Şehir Plancıları Odası tarafından Dünya Şehircilik Günü kapsamında, ŞUTSO Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde, “Kamusal Alanlarda Güvenlik, Kentsel Riskler ve Kadın Dostu Kent Planlaması” konuları ele alındı. 

Şehir Plancıları Odası tarafından Dünya Şehircilik Günü kapsamında, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Konferans Salonu’nda düzenlenen panele Prof. Dr. Mithat Arman Karasu, Uzm. Ömer Yetkin, Dr. Ümit Özcan, Rojbin Şahin, Şehir Plancıları Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Mehmet Selim Açar ve birçok kişi katıldı.

Uzman şehir plancılarının katıldığı etkinlikte, Şanlıurfa’nın mevcut mekansal sorunları ve çözüm önerileri üzerinde duruldu. 

Panele konuşmacı olarak katılan Şehir Plancısı Rojbin Şahin, Şanlıurfa’nın 1 milyonu aşan nüfusuna rağmen temel kamusal güvenlik ihtiyaçlarını karşılamada eksiklikler yaşandığını ifade etti. 

Şahin, “Şanlıurfa üzerinde gözlemlediğim mekânsal sorunlar, kent sakinlerinin günlük hayatında güvenlik ve erişim problemleri yaratıyor” diyerek kentin temel güvenlik sorunlarına değindi.

KENTTE AYDINLATMA VE GÜVENLİK YETERSİZLİĞİ VAR

Şahin, özellikle yetersiz aydınlatmanın gece sokak kullanımını kısıtladığını belirtti. “Merkezi iş alanlarında güvenlik algısı düşük. Tarihi kent merkezindeki sokakların korunması ve güvenlik hissinin artırılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı. 

Şahin, öğrencilerin güvenli bir şekilde okullarına gitmelerinin zorlaştığını ve park ile rekreasyon alanlarında güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu vurguladı.

“Şanlıurfa’nın temel güvenlik sorunlarını şu şekilde sıralayabilirim” diyen Şahin şunları kaydetti: 

“Aydınlatma: Kentte yetersiz aydınlatma, gece sokağa çıkmamızı engelliyor.

Merkezi iş alanları: Merkezi iş alanlarında kendimizi ne kadar güvende hissediyoruz?

Tarihi kent merkezi: Tarihi kent merkezinin korunması, burada ilginin ne düzeyde olduğu ve sokaklarda yürürken güvenlik hissimiz önemli bir sorun.

Öğrencilerin güvenliği: Günümüzde öğrenciler ne kadar güvenli bir şekilde okula gidebiliyor? Bu anlamda güvenlik sorunları dikkat çekiyor.

Park ve rekreasyon alanları: Park ve rekreasyon alanlarında yaşanan güvenlik sorunlarını temel güvenlik sorunları olarak tanımlayabiliriz.

Kentin belirli merkezlerinde alt merkezler yaratmak gerekiyor. Şanlıurfa’ya baktığımızda, Karaköprü’de bir alt merkez olma eğilimi var; ancak bu yeterli değil. Hastane, okul ve kampüs gibi fonksiyonların kentin dışında tutulması, şehrin erişim ihtiyacında sıkıntı yaratmaktadır. Kamusal alanlar, üniversiteler ve hastaneler gibi büyük yapıların kent dışında konumlandırılması sorun oluşturmaktadır. Oysa biz, planlamalarda bu yapıların daha erişilebilir ve kentin içinde olmasını gerekli görüyoruz. Şehir içinde herkesin kolayca ulaşabildiği özel hastaneler varken, çeperlerde devlet hastanelerinin bulunmasını doğru bulmuyoruz”.

Güvenli kent merkezleri oluşturulurken, kent merkezinin yayaların rahat edebileceği ve özgürce hareket edebileceği bir biçimde düzenlenmesi gerekiyor. Kenti daha çok yayalara göre planlamalı ve mekân öncelikli alanlar oluşturmalıyız.

Şanlıurfa’da toplu taşıma hat planlaması açısından neredeyse her yere erişim sağlanıyor. Bu anlamda iyi diyebiliriz; ancak kentin güneyinden kuzeyine ya da doğusundan batısına doğrudan giden hatlar olursa erişim daha da kolaylaşacaktır. Balıklıgöl ve çevresindeki yaya yolları oldukça dar; bu alanın genişletilmesi gerekiyor. Abide Kavşağı'nda yaya geçişi düşünülmemiş olması çok ciddi bir sorun. Kentin tam merkezinde, büyük bir kavşakta yayaların karşıdan karşıya nasıl geçeceği düşünülmemiş.”

Düzenlenen panele katılanlarda birer konuşma yaptı.

Düzenlenen panel plaket takdimi ile son buldu.