Şanlıurfa Dünya Neolitik Kongresi'ne ev sahipliği yaptı: 64 ülkeden gelen akademisyenler tarihin izini sürdü

Dünyanın en eski Neolitik yerleşim alanlarından Göbeklitepe ve Karahantepe'ye ev sahipliği yapan Şanlıurfa, bu yıl ilk kez Türkiye’de düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi'ne kapılarını açtı. 4-8 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen uluslararası kongreye 64’ten fazla ülkeden ve 487 kurumdan bine yakın akademisyen katıldı.

5

ŞANLIURFA- Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın desteği, İstanbul ve Harran Üniversiteleri’nin iş birliğiyle 4-8 Kasım tarihleri arasında düzenlenen kongre, dünya çapında neolitik kültürlerin anlaşılmasına yönelik yeni perspektiflerin geliştirileceği bilimsel bir platform sağladı. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un açılışını yaptığı kongrede, uzmanlar ve tarih meraklıları, farklı bölge ve dönemlerdeki neolitik oluşumları tartışarak dönemin sosyal yapısına ışık tutmayı amaçladı.

ŞANLIURFA BİLİM DÜNYASININ MERKEZİNDE

Kongrede gerçekleştirilen çok sayıda oturum, sunum, sergi ve gezi programı ile neolitik dönem ve o dönemin kültürel, sosyal ve çevresel yapıları derinlemesine ele alındı. 

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde "Dünün Ötesinde 12.000 Yıllık Arkeolojik Eserlerin Sanatla Buluşması" adlı özel bir konser ve sergi de düzenlenerek, neolitik eserler sanatsal bir bakış açısıyla sunuldu.

Dünyanın saygın üniversitelerinden akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen bilimsel oturumlarda, neolitik döneme dair yerleşik yaşam biçimleri, sosyal hiyerarşi ve kimlikler, inançlar, çevresel faktörler ve biyoarkeoloji gibi pek çok başlık ele alındı. 

İstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği kongrede, Şanlıurfa'nın zengin arkeolojik geçmişine katkıda bulunmuş Klaus Schmidt, Harald Hauptmann ve Bruce Howe gibi isimler anıldı.

NEOLİTİK ALANLARA ZİYARET

Kongre katılımcıları, Şanlıurfa'nın eşsiz Neolitik yerleşim yerlerini yakından tanıma fırsatı buldu. Göbeklitepe, Karahantepe, Sayburç, Çakmaktepe ve Sefertepe gibi tarihi alanlara düzenlenen gezilerle, neolitik dönemin izleri yerinde incelendi.

Şanlıurfa'da dört gün süren kongre, bugünkü kapanış oturumuyla sona erecek.

 Kongrenin, Türkiye ve dünya çapında Neolitik döneme ilişkin bilimsel çalışmalara katkı sağlaması bekleniyor.