İslam dünyasının önde gelen alimlerinden Bediüzzaman Said Nursi, yazdığı eserler ve Kur'an-ı Kerim tefsirleriyle Türkiye'de derin izler bırakmıştır. 1878 yılında Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Nurs köyünde dünyaya gelen Said Nursi, hayatı boyunca pek çok kez sürgün edilmiş ve sürekli olarak siyasi baskılara maruz kalmıştır.
3 Mart 1960 tarihinde Şanlıurfa’da vefat eden Said Nursi, Mevlid-i Halil Camii olarak bilinen Dergâh Camii’nin avlusuna defnedildi. Said Nursi ölümünden yaklaşık dört ay sonra, 12 Temmuz 1960’ta dönemin hükümeti tarafından mezarından çıkarılarak bilinmeyen bir yere nakledildi. Aradan geçen yıllara rağmen, Said Nursi’nin mezarının yeri hala bilinmiyor.
Aynı zamanda Nur Cemaati'nin kurucusu olan Said Nursi'nin mezarının bulunması, bugün cemaate mensup binlerce kişi tarafından özlemle bekleniyor. Sadece cemaate bağlı kişiler değil ülke genlinde birçok kişi tarafından merak edilen Said Nursi’nin mezar yerini bulmak için bugüne kadar onlarca kişi girişimlerde bulundu ancak bir sonuç elde edemedi.
MEZARIN BULUNMASIYLA İLGİLİ YENİ GELİŞME
DEM Parti Bitlis Milletvekili Semra Çağlar Gökalp, Said Nursi’nin mezar yerinin tespit edilmesi, mirasçılarına tazminat ödenmesi ve başta Risale-i Nur Külliyatı olmak üzere tüm eserlerinin koruma altına alınmasına dair TBMM’ye kanun teklifi sundu.
Gökalp’in TBMM’ye sunduğu kanun teklifinde şu maddeler yer aldı:
MADDE 1- (1) 23 Mart 1960 tarihinde vefat eden büyük İslam alimi Said-i Kürdi (Sait OKUR)'nin 12 Temmuz 1960'da Şanlıurfa'da bulunan Halilur-Rahman Dergahındaki mezarından çıkarılarak bilinmeyen bir yere götürülen cenazesi ailesine teslim edilir.
MADDE 2- (1) Said-i Kürdi (Sait OKUR)'ye ait eşya, belge ve mülkiyetinde olup mirasçılarına verilmeyen menkul, ayni ve nakdi bütün varlıkları mirasçılarına iade edilerek tazminat ödenir.
MADDE 3- (1) Said-i Kürdi (Sait OKUR)'nin başta Risalei Nur Külliyatı olmak üzere tüm eserleri uzman araştırmacılar tarafından belge ve bilgileri ortaya konarak, tahrifatları düzeltilir ve koruma kapsamına alınır.
MADDE 4- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5- (1) Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
KANUN TEKLİF KOMİSYONDA
Milletvekili Gökalp’in 9 Ekim tarihinde Meclis’e sunduğu kanun teklifinin komisyonda değerlendirmede olduğu öğrenildi.