Şanlıurfa, Türkiye’nin tarım başkenti olarak adını sadece tarihiyle değil, aynı zamanda üretimdeki başarısıyla da duyuruyor. Bu topraklar, fıstık, kırmızı mercimek ve pamuk gibi stratejik ürünlerle Türkiye’deki zirveye adını yazdırmayı sürdürüyor.
FISTIK ÜRETİMİNİN BAŞKENTİ: 45 MİLYON FISTIK AĞACI
Özellikle Urfa fıstığı, adeta bu toprakların samp-img width='1.33' height='1' layout='responsive'esi haline gelmiş durumda. Geçtiğimiz yıllarda yapılan yatırımlar ve artan üretimle birlikte, Şanlıurfa fıstığı, kalite ve miktar açısından sektördeki liderliğini güçlendiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre, Şanlıurfa'da şu anda 45 milyon fıstık ağacı bulunuyor. Bu devasa rakam, fıstığın yerel ekonomi için taşıdığı stratejik önemin yanı sıra, Urfa’nın tarım sektöründeki gücünü de gözler önüne seriyor.
URFA FISTIĞINI ZEYTİN VE BADEM TAKİP EDİYOR
Şehir, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük zeytin üreticilerinden biri konumunda. 3 milyon zeytin ağacıyla Şanlıurfa, sadece fıstıkla değil, zeytinle de büyük bir üretim potansiyeline sahip. Zeytin, hem yerel pazarda hem de ihracatta önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Bunun yanında, 2,5 milyon badem ağacıyla da badem üretimi açısından dikkat çeken bir şehir olan Şanlıurfa, tarımda çeşitliliğini arttırarak, her geçen yıl daha da büyüyen bir potansiyel ortaya koyuyor.
Pamuk ve kırmızı mercimek üretimindeki artış da Şanlıurfa’nın tarımda önemli bir kent olmasını sağlayan unsurlar arasında yer alıyor. Bölgede yapılan modern sulama teknikleri ve tarımda kullanılan teknoloji, ürün verimliliğini arttırarak, bu alandaki rekabetçiliği güçlendiriyor.