Kayyum ataması ne anlama gelir? Kayyum nedir?

Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyum atanması, bu uygulamanın yeniden merak edilmesine neden oldu. Son gelişmelerle birlikte, kayyum teriminin ne anlama geldiği gündeme geldi. Peki, kayyum nedir? Kayyum ataması neyi ifade eder?

5

İçişleri Bakanlığı tarafından Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne, Batman Belediyesi’ne ve Şanlıurfa'nın Halfeti Belediyesi'ne kayyum atadı. 

KAYYUM NEDİR?

Arapça kökenli bir terim olan "kayyum," "kıyam" kelimesinden türetilmiştir ve yönetim anlamına gelir. Kayyum, ilgili yerleşim birimlerinde en yüksek mali otorite tarafından atanır. Kayyumlukla ilgili şikayet veya başvurular, kayyum müdürlüklerine veya mali idarelere yapılabilir.

KAYYUM ATAMASI NE ANLAMA GELİR?

Kayyum ataması, genellikle kamu kurumlarının yönetiminde yaşanan sorunlar, yolsuzluk iddiaları veya başka hukuki nedenler doğrultusunda gerçekleştirilir. Bu uygulama, belirli bir dönemde kamu hizmetlerinin aksamasını önlemek amacı taşır.

KAYYUM TÜRLERİ:

KANUNİ KAYYUM

İş veya mal sahibinin izni olmaksızın, yasalarda belirtilen durumlarda atanan kayyımdır.

SUÇ ŞÜPHESİYLE KAYYUM TAYİNİ

Belirli suçlarla bağlantılı olarak, şirketlere şüphe nedeniyle kayyım atanabilir. Bu suçlar arasında insan ticareti, yasadışı madde ticareti, zimmet, kara para aklama gibi ciddi suçlar bulunmaktadır.

İFLASIN ERTELENMESİ

Mahkeme kararıyla iflası ertelenen bir şirkete kayyım atanır. Kayyum, şirketin faaliyetlerini sürdürebilmesi ve mal varlığını koruyabilmesi için yönetim ve gözetim işlevini üstlenir.

GAİPLİK DURUMU

Bir kişinin nerede olduğu bilinmediğinde veya sağlığı hakkında bilgi yoksa, mirasçıların yerine kayyım atanabilir. Bu durum devletin menfaatlerini korumak amacı taşır.

İHTİYARİ KAYYUM

Reşit bir bireyin, kendi isteği doğrultusunda atanmış kayyımdır. Bu durum genellikle engellilik, yaşlılık veya tecrübesizlik gibi sebeplerle ortaya çıkar.