Şanlıurfa'da arazi anlaşmazlığı çözümünde 'muhtar' detayı... "İkna edilmeli"

Kırsal mahallelerde parsel tespiti için Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü 'güncelleme-yenileme' çalışmalarına devam ediyor. Şanlıurfa'da can alan arazi anlaşmazlıklarına neşter vuracak olan uygulama ise iddiaya göre Karaköprü kırsalında sekteye uğruyor. Gazete İpekyol Köşe Yazarı Lisanslı Değerleme Uzmanı Müslüm Yıldırım, bazı muhtarların çalışmaya olumlu bakmadığını belirterek "Dünya Uzay çağı yaşıyorken 70'li yıllarda üretilmiş paftalarla mülkiyet problemlerini çözemeyeceğimiz ortada" dedi.

5

ŞANLIURFA- Şanlıurfa'da mera ve hazine arazilerinin kullanımından kaynaklı yaşanan, çok sayıda kişinin ölümüne neden olup aileler arasında yıllarca süren husumetin adı arazi anlaşmazlığı. Bu kanlı kavganın son bulması için yapılması gerekense tapulaştırma için de gerekli çalışmalar devam ediyor ancak iddiaya göre hala direnenler var…

PARSEL BELİRLEMEDE ŞANLIURFA'NIN DURUMU

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, parsel problemlerinin önüne geçmek için arsa, arazi gibi gayrimenkuller için güncelleme-yenileme çalışması başlattı. Özellikle Halfeti-Birecik bölgesinde çalışmaların tamamlanmak üzere olduğu öğrenilirken; bazı mahallelerde çalışmanın henüz başlamadı.

Konuyu “Muhtarlar mı istemiyor?” başlığı ile gündeme taşıyan Gazete İpekyol Köşe Yazarı Lisanslı Değerleme Uzmanı Müslüm Yıldırım, şimdiye kadar parsel sınırlarını belirlemede yapılan hataların nedenini, şuan yürütülen çalışmaların önemini ve bazı mahallerlerde neden çalışmanın yapılamadığını kaleme aldı.

KARAKÖPRÜ'DE ÇALIŞMA YAPILAMIYOR İDDİASI

“Kadastro Müdürlüğü Uzak kırsal mahalleri bitirirken, şehrin yakın çevresinde Tülmen-Kırkpınar-Öğütçü-Kızlar-Maşuk-Gölpınar-Sancak-Akziyaret, Yusufkuyu gibi hızla değer kazanan, yapılaşan, bir m² yerin 1000-1500 TL gibi rakamlara ulaştığı mahallelere girmiyor, giremiyor” diyen Uzman Yıldırım bunun sebebinin muhtarlar olduğuna dikkat çekti.

DEĞERLEME UZMANI YILDIRIM: MUHTARLAR İKNA EDİLMELİ

Yenileme çalışmalarına muhtarların bakış açışını değerlendiren Uzman Yıldırım, köşesinde “Çalışmaların bir ayağını Kadastro Müdürlüğü oluştururken diğer ayağını mahalli bilirkişi ve Muhtarlar oluşturuyor. Mahalle sakinlerinin muhtarları bu konuda ikna etmeleri, Mahallelerinin bu çalışma kapsamına alınması için girişimde bulunmaya zorlaması gerekiyor. Dünya Uzay çağı yaşıyorken 70’li yıllarda üretilmiş paftalarla mülkiyet problemlerini çözemeyeceğimiz ortada. İsteksizliğin birçok yerel, ekonomik ve kişisel çıkar sebebi olabilir. Devlet sorunun çözümü için bir adım yaklaşırken insanların kar-fayda analizi yapıp birkaç adım atması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ