Şanlıurfa'daki emlakçılara kritik uyarı: Yeni dönem başlıyor, uzmanı tek tek anlattı…

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, taşınmaz ticaretiyle ilgili önemli düzenlemeler ve gereklilikler hakkında emlakçılara kritik uyarılarda bulundu. Özelmacıklı, “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik gereği, emlak işletmelerinin yetki alabilmesi için, sorumlu emlak danışmanlarından en az birinin seviye 5 mesleki yeterlilik belgesine sahip olması zorunlu. Bu belgeler, veriliş tarihinden itibaren beş yıl boyunca geçerli” dedi.

5

Türkiye'de yetki belgesi almış emlak işletmesi sayısı 70 bini geçerken, gayrimenkul faaliyetlerinde ücretli çalışan sayısı ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 artarak 124 bin 579 oldu. Emlak işletmeleri için kritik bazı uyarılar paylaşan Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında emlak işletmelerine yetki verilebilmesi için istisnalar dışında sorumlu emlak danışmanlarından en az birinin seviye 5 mesleki yeterlilik belgesine sahip olması gerekiyor. Belgeler, veriliş tarihinden itibaren beş yıl geçerli. Mesleki yeterlilik belgelerinin geçerliliği sona eren sorumlu emlak danışmanlarının belgelerini yenilememesi durumunda ise yetki belgeleri iptal edilecek. Yenileme başvuruları geçerlilik bitiminden altı ay önce başlıyor. Yenilenmeyen belgeler için yeniden sınava girme zorunluluğu bulunuyor” dedi. 

KİRA SÖZLEŞMELERİ E-DEVLET'E TAŞINIYOR

Özelmacıklı, kira sözleşmelerinin e-Devlet sistemine entegre edileceğini açıkladı. “Bu dijital hizmet sayesinde, ev sahipleri ve kiracılar kira sözleşmelerini e-Devlet Kapısı üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde hazırlayabilecekler. Kullanıcılar, 'Kira Sözleşmesi İşlemleri' sekmesinden sözleşmelerini zaman damgalı ve barkodlu bir belge olarak oluşturabilecek, kiracı da dijital ortamda onaylayabilecek” diye belirtti. Bu sistemle birlikte fiziksel belge maliyetlerinin ortadan kalkacağı ve belge doğrulama işlemlerinin kolaylaşacağı ifade edildi.

EİDS İLE SAHTE İLANLARIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR

Özelmacıklı, son dönemde yapılan yasal düzenlemelerin emlak aracılık faaliyetlerini önemli ölçüde etkilediğini belirtti. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), sahte ilanları önlemek amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirildi. EİDS ile ilan platformlarında kimlik ve yetki doğrulaması yapılacak, bu sayede sahte ilanların önüne geçilecek ve ilan kirliliği azaltılacak. Sistem, 15 Eylül 2024 tarihinde devreye girecek ve 1 Ocak 2025’ten itibaren zorunlu hale gelecek.

E-POSTA GÜNCELLEMELERİ ŞART

Özelmacıklı, EİDS kapsamında mal sahiplerinin yetki takibi ve iptallerinin bildirilmesi için Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS) üzerinden e-posta adreslerinin güncellenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. “Emlak işletmeleri, en kısa sürede TTBS'ye giriş yaparak e-posta adreslerini güncellemelidir. Ayrıca ilan içeriklerinin doğruluğuna ve fiyat artışlarına dikkat edilmeli. Bu konular Bakanlık tarafından izlenmekte ve idari yaptırımlar uygulanmaktadır” dedi.