Adı Antep Fıstığı olsa da kazanan fıstığımız oldu: Dünya ikincisi

Fıstık üretiminde Türkiye'nin en önde gelen şehirlerinden biri olan kuşkusuz Şanlıurfa. Bu yıl da sona eren fıstık hasadında yine iyi bir ivme elde etti. Bir kez daha fıstık hasadının öncüsü oldu. Ancak, Taste Atlas, kullanıcı ve eleştirmenlerin oylarıyla Antep fıstığını “Dünyanın En İyi İkinci Fıstığı” seçti. İsmi Antep olsa da kazanan fıstık oldu.

5

ŞANLIURFA- Fıstık, Şanlıurfa ve Gaziantep arasında geçmişten bu yana paylaşılamayan bir tarımsal ürün olarak biliniyor. Üreticilerin "yeşil altın" olarak adlandırdığı fıstık, coğrafi işaret belgesine sahip olmasıyla da dikkat çekiyor. Bu yıl da kentte hasadı yapılan fıstık hem üreticinin hem de tüketicinin yüzünü güldürdü. 

Geleneksel tarifleri öne çıkarmasıyla bilinen Taste Atlas adlı web sitesi dünyanın en iyi fıstıkları listesini yayımladı duyurdu. Listenin yayımlanmasının ardından Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sosyal medya hesabından Antep Fıstığının dünya ikincisi seçildiğini açıkladı.  

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin konuya ilişkin yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

 “Fıstık gibi bir haberim var; ülkelerin coğrafi işaretli ürünlerini geniş kitlelere tanıtan Taste Atlas, kullanıcı ve eleştirmenlerin puanlarıyla Antep Fıstığı’nı “DÜNYANIN EN İYİ İKİNCİ FISTIĞI” seçti. Hakkımız kesinlikle birincilikti ama 2025’te görüşmek üzere diyelim”.

Konuya ilişkin Taste Atlas Antep fıstığı ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “(Antep fıstığı), Antep fıstığı kökenli geleneksel Türk fıstığıdır. İdeal iklim ve mükemmel toprak koşulları nedeniyle bu fıstıklar canlı yeşil bir renge ve yoğun, karmaşık ve narenciye aromasına sahiptir. Genellikle Eylül ayında yerel çiftçiler tarafından toplanırlar. Antep fıstığı baklava için kullanılacaksa uçucu yağ ve protein içeriği eylül ayına göre daha yüksek olduğundan hasat ağustos ayında yapılır. Her yıl Ekim ayında, ziyaretçilerin bu lezzetli kuruyemişlerin tadını çıkarabilecekleri Antep fıstığı festivali düzenlenir”.