Malatya depreminden sonra gözler Şanlıurfa’daki fay hattında! “7 şiddetinde deprem üretebilir”

Geçtiğimiz günlerde Malatya’da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem, Şanlıurfa’yı da etkilemişti ve depremler vatandaşları endişelendirmeye devam ediyor. Uzmanlar, Türkiye’nin bir deprem bölgesi olduğuna sıkça dikkat çekerken, Bozova fay hattı da öne çıkıyor. Peki, Bozova fayı nereden geçiyor? Bu fay hattı tehlikeli mi, en son ne zaman kırıldı ve hala aktif mi? İşte detaylar…

5

Türkiye, birçok fay hattıyla deprem riski taşıyan bir ülke olarak biliniyor. Malatya'daki deprem, bu gerçeği bir kez daha gözler önüne sererken, Bozova fay hattı üzerine de dikkatler yoğunlaştı. Peki, Bozova fayı nereden geçiyor? Bu fay hattı tehlikeli mi, en son ne zaman kırıldı ve hala aktif mi?

BOZOVA FAYI NEREDE GEÇİYOR?

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), diri fay haritası üzerinde çeşitli bölgeleri inceliyor. Türkiye genelinde 45 ilde 110 ilçeyi kapsayan toplamda 485 fay hattı riskli olarak değerlendiriliyor. Bu noktalar arasında, 5.5 büyüklüğünde ve üzerindeki depremleri tetikleyebilecek potansiyele sahip faylardan biri de Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde bulunuyor. 

BOZOVA FAYI TEHLİKELİ Mİ?

Bozova fayı, aktif bir fay hattı olarak tanımlanıyor. Atatürk Barajı ile fay hattı arasında yalnızca 1 kilometre mesafe bulunuyor.

SÜMER: 7 ŞİDDETİNE VARAN BİR DEPREM ÜRETEBİLİR

Temmuz ayında Şanlıurfa’da bulunan Bozova fay hattı ve Türkiye’nin en büyük barajlarından biri olan Atatürk Barajı, çeşitli üniversitelerde deprem alanında uzmanlık yapan 10 kişilik bir heyet tarafından incelendi. 

İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklama yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, 2 aydır 10 kişilik heyetle Bozova fay hattı üzerinde çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Bizler bu bölgeden geçen fay hattını incelemek üzere 2 aydır çalışmalar yürütüyoruz. Burada 100'ü aşkın bilim insanın çalıştığı proje kapsamında paleosismolojik inceleme yapıyoruz. Paleosismolojik fayların geçmişine bakarak ileride nasıl bir deprem üretecekleriyle ilgili yaklaşım sergileyen bilim dalıdır. Burada özellikle de Bozova fay hattı üzerinde çalışıyoruz. Bu hat önemli çünkü Atatürk Barajı'na yakın bir fay. Uzunluğu itibarıyla 55 kilometrelik bir fay ve 7 şiddetine varan bir deprem üretebilir. Atatürk Barajı'na etkisiyle ilgili önemi dolayısıyla biz önceliğimizi Bozova fay hattına verdik. Bu fayın geçmişini anlamaya yönelik 1 sene önce bilimsel çalışmalar başlattık. Yaklaşık 1 aydır burada 5 farklı alanda çalışıyoruz. Bizim hendek dediğimiz kazılar yaparak fayın içine bakarak o fayın deprem tarihçesini ilgili veriler elde ediyoruz. Bu projenin sonucunda 8-9 ay sonra laboratuvar çalışmalar da bittiğinde biz bu fayla ilgili çok daha fazla bilimsel veriye sahip olacağız." dedi.

ŞANLIURFA’NIN DEPREMSELLİĞİ 

Şanlıurfa ili, Güneydoğu Anadolu Bindirme Kuşağı’nın güneyinde, tektonik olarak sakin bir bölge olan Arap Platformu üzerinde yer alıyor. Bu platformun kuzey kesimlerinde meydana gelen sıkışma, bölgenin iç kesimlerinde açılma tektoniğine yol açmış ve bu durum, Şanlıurfa ile çevresindeki Akçakale ve Suruç Graben sistemlerinin oluşmasına sebep olmuştur. Grabenler, açılmaya bağlı olarak gelişen ve çevresinde birçok normal fay bulunan çukur alanlardır.

İl genelinde, Bozova, Samsat ve Kalecik gibi kuzey-batı güneydoğu doğrultusunda uzanan, uzun mesafelerden izlenebilen doğrultu atımlı faylar bulunmaktadır. Bozova Fayı, yaklaşık 30 km uzunluğunda, yüksek açılı ve sağ yanal bileşenli bir faydır. Jeolojik ve morfolojik veriler, bu fayın aktif olabileceğine dair çeşitli bulgular sunmamakla birlikte, Bozova ilçesinde meydana gelen son depremler, fayın aktif olabileceği düşüncesini güçlendirmektedir.