Türkiye’de üretimin neredeyse yarısını karşılıyor ama… Şanlıurfa’nın ‘beyaz altını’ tehlike altında!

Türkiye’de yüzde 42’lik üretim oranıyla en fazla pamuk yetiştiren il olan Şanlıurfa, bu alandaki liderliğini sürdürüyor. Birçok sektörde geniş kullanım alanı bulan Şanlıurfa pamuğu, geçtiğimiz günlerde coğrafi işaret tescil belgesi alarak resmen kentin tescilli ürünü oldu. Ancak, 'beyaz altın' olarak adlandırılan pamuğun geleceği, hem Şanlıurfa hem de diğer üretim bölgeleri için ciddi riskler barındırıyor. Önümüzdeki yıllarda pamuk üretiminde ciddi bir düşüş yaşanabilir.

5

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Diyarbakır'da düzenlenen pamuk hasat törenine katıldı. Törende önemli açıklamalarda bulunan Bayraktar, pamuk üretiminde Şanlıurfa’nın önemine vurgu yaparak, Türkiye’de pamuk üretiminin yüzde 42’sini Şanlıurfa’da üretildiğini belirtti.

ŞANLIURFA’DA PAMUĞUN GELECEĞİ TEHLİKE ALTINDA

Şemsi Bayraktar, pamuk üretiminin geleceğiyle ilgili yaptığı açıklamada, çiftçilerin son yıllarda pamuk fiyatlarında beklediklerini bulamadıklarını ve bu durumun devam etmesi halinde hem Şanlıurfa’da hem de diğer üretim bölgelerinde üretim miktarının ciddi şekilde azalabileceğini ifade etti. Girdi maliyetlerindeki artışın çiftçiler üzerindeki baskıyı artırdığını belirten Bayraktar, pamuk üretiminin sürdürülebilirliğini sağlamak için devlet desteklerinin artırılması gerektiğini vurguladı.

ÇÖZÜM İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Pamukta üretimin düşmesini engellemek için önerilerde bulunan Bayraktar, Gümrük Birliği Anlaşması’nın revize edilmesi ve pamuk primlerinin yükseltilmesinin, üretimde artış sağlayacağını ve tekstil sektörünün ham madde ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunacağını söyledi. Ayrıca, dünya pamuk fiyatlarındaki düşüşün yerel piyasayı olumsuz etkilediğini belirterek, pamuk bir tarım ürünü olarak değerlendirilip yerli üreticilerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.