Yargıtay’dan emsal niteliğinde karar! Duygusal şiddet uygulayan eş tam kusurlu

Yargıtay, eşine yönelik hakaret ve baskılara sessiz kalan, eşini ailesiyle görüştürmeyen ve "duygusal şiddet" uyguladığı tespit edilen kocanın boşanma davasında tam kusurlu bulunmasını onayladı. Yerel mahkeme tarafından verilen kararda, davacı kadının lehine maddi ve manevi tazminata hükmedildi.

5

İZMİR- Olay, İzmir'de yaşayan bir kadının evlilik birliğinin temelden sarsıldığını belirterek açtığı boşanma davası ile başladı. 

Kadın, hem kendisi hem de çocukları için nafaka talebinde bulunarak, ayrıca 100’er bin lira maddi ve manevi tazminat istedi. Davalı koca ise eşine karşı dava açarak, davanın reddini talep etti ve kendi lehine maddi ve manevi tazminat talep etti.

Mahkeme, erkeğin ailesinin baskılarına ve eşine yapılan hakaretlere sessiz kalmasının "duygusal şiddet" teşkil ettiğine, eşini ailesiyle görüştürmemesinin de bu şiddetin bir parçası olduğuna karar verdi. Erkeğin, evlilikte tam kusurlu bulunarak boşanmaya hükmedildi.

Kararda, kadının ve çocuğun lehine nafaka ile kadına 30’ar bin lira maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verildi. Kararın istinaf edilmesi üzerine İzmir Bölge Adliye Mahkemesi, tazminat ve nafaka miktarlarını artırdı. Ancak, nafaka ve tazminat miktarları yeniden temyiz edilince dosya tekrar Yargıtay’a geldi.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, "duygusal şiddet" kabul edilen bu eylemlerle ilgili yerel mahkeme kararını onaylayarak, erkeğin tam kusurlu olduğu yönündeki kararı kesinleştirdi.