Öğretmenlere giyim dersine Şanlıurfa'dan tepki: "Makul kadın kalıplarınıza sığmayacağız"

Kadın öğretmenlere verilecek dış görünüm ve giyim derslerine tepki gösteren Eğitim-Sen Şanlıurfa Kadın Meclisi bir basın açıklaması yaptı ve "Milli Eğitim Bakanlığı eğitim politikalarını cinsiyetçi ve gerici kodlarla yeniden şekillendirmek yerine, kadın eğitim emekçilerinin okullarda karşılaştıkları mobbinge, cinsiyet ayrımcılığına, şiddete ve yaşadıkları hak kayıplarına çözüm üretmelidir" dedi.

5

Milli Eğitim Bakanlığı'nın kadın öğretmenlere “Etkili Öğretmenlik İçin Dış Görünüm ve Giyim Kodları "adıyla verilecek derslere karşı Eğitim-Sen Urfa Kadın Meclisi bugün bir basın açıklaması yaptı.

Topçu Meydanı'nda düzenlenen açıklamada grup “Bedenimiz bizimdir! Cinsiyetçi politikalarınızı kabul etmiyoruz. Elinizi kadınların bedeninden çekin; kadın, yaşam, özgürlük" gibi yazılı pankart taşıdı. Açıklamada siyasi iktidarın kadınların nasıl yaşayacaklarına, ne giyip ne giymeyeceklerine müdahale ederek makul kadın yaratma politikası sürdürdüğü, bu politikanın kadınlara daha çok zarar verildiği şu sözlerle söylendi:

“GİYİM EĞİTİMİ VERMEK KİMSENİN HADDİ DEĞİL”

"Biliyoruz ki siyasi iktidarın toplumu dizayn etme, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini derinleştirmeye dönük tüm bu politikaları, vakıf, cemaat ve tarikatlarla yaptığı protokoller kadınlar için daha fazla şiddet, taciz, mobbing ve katliam anlamına gelmektedir.

Ancak bilinmelidir ki kadın eğitim emekçilerinin bedenlerine, haklarına, yaşamlarına yönelik tüm bu saldırılara karşı, ellerini kadınların bedenine, kıyafetine uzatanların cüretini kadınlar alaşağı edecektir. Kadın eğitim emekçilerinin nasıl giyinmeleri gerektiğine yönelik 'eğitim' vermek kimsenin haddi de işi de değildir! Milli Eğitim Bakanlığı eğitim politikalarını cinsiyetçi ve gerici kodlarla yeniden şekillendirmek yerine, kadın eğitim emekçilerinin okullarda karşılaştıkları mobbinge, cinsiyet ayrımcılığına, şiddete ve yaşadıkları hak kayıplarına çözüm üretmelidir."

“MAKUL KADIN TANIMIZI SIĞMAYACAĞIZ”

Grup, makul kadın kalıplarına sığmayacaklarını ve buna karşı mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini şu sözlerle dile getirdi:

"Eğitim Sen'li kadınlar olarak emeğimize, bedenimize ve haklarımıza dönük her türlü saldırıya sokaklardan, meydanlardan, iş yerlerimizden mücadeleyi ve kadın örgütlülüğünü büyüterek cevap vermeye devam edeceğiz.

Kadınları erkeğe, aileye, sermayeye, devlete daha da bağımlı hale getirmek için hayata geçirilen kadın düşmanı politikalara karşı, her fırsattaki söylemleri, fetvaları ve uygulamalarıyla ne giyeceğimizin, ne söyleyeceğimizin, nasıl yaşayacağımızın, sınırlarını çizmeye kalkanlara karşı, emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz ve yaşamlarımız üzerindeki binlerce yıllık sömürü düzenine karşı isyanımızı büyütüyor ve direnişi örgütlüyoruz.

Buradan bir kez daha ifade ediyoruz:  

Makbul Kadın tanımınıza da kalıplarınıza da sığmayacağız! Bedenlerimize, yaşamlarımıza, haklarımıza dönük saldırılara karşı mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz! Cinsiyetçi, tekçi, heteroseksist, gerici ve militarist politikalara karşı, kadın dayanışmasından aldığımız güçle haklarımızı ve hayatlarımızı savunmaya devam edeceğiz! Cinsiyetçi eğitim politikalarına ve uygulamalarına karşı cinsiyet eşitliği ve özgürlüğünün esas alındığı bir eğitim hakkı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz! Eşit ve özgür olduğumuz, sömürünün baskının ortadan kaldırıldığı bir gelecek için mücadelemizi sürdürme kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz.

Eşit ve özgür bir yaşamı örgütlü mücadelemizle inşa edeceğiz.  Hakkımız olanı evde, işte, sokakta, kısacası yaşamın her alanında mücadeleyi büyüterek kazanacağız."

Açıklamaya CHP Haliliye ilçe Kadın kolları ve ilçe yönetim kurulu üyeleri ile de katıldı. Grup açıklamanın ardından dağıldı.