Belediye için yapılan bina Türkiye gündemine oturdu! Maliyeti ağızları açık bıraktı

Pendik Belediyesi için yapılan hizmet binası tartışmalara neden oldu. AK Partili Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin tarafından 3 yıl önce yapımına başlanılan binanın maliyetinin 1 milyar TL’yi bulduğu iddia ediliyor.

5

İstanbul Pendik’te, AK Parti’li Belediye Başkanı Ahmet Cin’in 2021 yılında yapımına başladığı belediye hizmet binasının maliyetinin 1 milyar TL’yi bulduğu iddia ediliyor. 

"Pendik Belediyesi Ana Hizmet Binası" adıyla yürütülen projeye ilişkin açıklamalar, bütçe büyüklüğü ve şeffaflık eksikliği nedeniyle eleştirilere yol açtı. Projenin 2025 yılında tamamlanması bekleniyor.

1 MİLYAR TL'LİK MALİYET TEPKİ ÇEKTİ

BirGün’de yer alan habere göre, Pendik Belediyesi, 2021 yılından bu yana hizmet binası için üç ayrı ihale düzenledi. İlk ihale 136 milyon TL bedelle sonuçlanmış, 2023 yılında ise ikinci ihale 289 milyon TL'lik bir maliyetle gerçekleştirilmişti. Ancak üçüncü ihale olan 10 Ekim 2024’te düzenlenen sürecin sonucu henüz açıklanmadı.

Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Avukat Onur Uğurdan, projeye dair yaptığı açıklamada, sürecin maliyet artışı ve gecikmelerin kamu kaynaklarının israf edilmesi anlamına geldiğini öne sürdü. Uğurdan, “Proje, ilk ihalede 136 milyon TL bedelle ‘anahtar teslim’ olarak verildi ancak yüklenici firmanın işi tamamlayamaması nedeniyle feshedildi. Sonrasında belediyenin kendi iştiraki olan Penyapsan’a 289 milyon TL bedelle verildi. Bu bile yetmedi ve nihai maliyetin 1 milyar TL olduğu açıklandı,” dedi.

"İSRAF BELEDİYECİLİĞİNİN BİR ÖRNEĞİ"

Uğurdan, maliyetlerin neredeyse on katına çıktığını ve projenin ertelenmesinin, belediyenin finansal yönetimindeki ciddi sorunları ortaya koyduğunu belirterek, "Pendik gibi sosyo-ekonomik olarak düşük seviyede olan bir ilçede bu kadar büyük bir binaya yatırım yapmak israfın en bariz örneğidir" ifadelerini kullandı.

Uğurdan ayrıca, emekliler ve öğrenciler için yapılabilecek yatırımlar yerine böyle devasa bir projeye bütçe ayrılmasının halktan kopukluğun göstergesi olduğunu savundu.