IBAN paylaşmanın bedeli ağır olabilir: Borçlular dikkat!

Merkez Bankası'nın son açıklamasıyla birlikte, bankaların hızla devreye aldığı yeni para transfer sistemi, IBAN üzerinden gerçekleştirilen işlemlerde köklü bir değişim başlatıyor. EFT, havale ve FAST gibi para transfer yöntemlerinde, artık kullanıcılar için yeni bir seçenek mevcut.

5

Tüm bankalar, altyapılarını güncelleyerek yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Artık IBAN üzerinden gerçekleştirilen FAST, EFT ve havale işlemlerinde "Ödeme İste" butonu kullanılabiliyor. 

Merkez Bankası'nın sunduğu bu katman servisi sayesinde, IBAN sahibi herkes, banka aracılığıyla karşı taraftan ödeme talep edebilecek.

Yeni sistem, mobil uygulamalarda yer alan gönder butonunun yanında bulunan ödeme iste butonuyla, alacaklıların karşı taraftan kolayca ödeme talep etmesine olanak tanıyor. 

Alacaklı, ödeme miktarını belirleyip butona tıkladığında, bu talep alıcı tarafından onaylandığında, belirtilen tutar otomatik olarak göndericinin hesabından alıcı hesabına aktarılacak.

Bu yenilik, alacaklıların yalnızca IBAN bilgisiyle ödeme talep edebilmesini sağlayarak, ödeme süreçlerini hızlandırıp kolaylaştırıyor. 

Özellikle kiracıların kira ödemelerinde yaşanan gecikmeler veya aile içindeki para transferleri gibi durumlarda büyük kolaylık sunan sistem, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Merkez Bankası işbirliğiyle, vatandaşların acil finansal ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlandı.