Burası Ege adaları değil Fırat Nehri! İşte Güneydoğu’nun “Eşek adası”

İzmir’in Çeşme ilçesindeki Eşek Adası, turizm tutkunlarının gözdesi haline gelirken, Fırat Nehri’ndeki Eşek Adası pek çok kişinin radarında yok. Ege Denizindeki bu sevimli ada, kalabalık plajlar ve hareketli yaşamıyla tanınırken, Atatürk Barajı’ndaki Eşek Adası, farklı bir hikaye sunuyor. Burada, özgürlüğün tadını çıkaran eşekler, 30 yılı aşkın bir süredir bu adanın gerçek sahipleri. İşte detaylar…

5

Atatürk Barajı’nın serin sularında gizlenmiş, minik ada var, Eşek Adası. İzmir’in Çeşme ilçesindeki Eşek Adası’nın turistik cazibesiyle karşılaştırıldığında, bu ada tamamen farklı bir hikaye barındırıyor. Adıyaman’ın Akyazı köyü yakınlarındaki bu özgün ada, 1990’lı yıllarda barajda su tutulmaya başlandığında ortaya çıktı.

Bu doğa harikası adanın gerçek sahipleri, sevimli eşekler. Sular altında kalmayan köylerden, yaşlı ve sahipsiz eşekler köylüler tarafından balıkçı tekneleriyle bu adaya bırakılmış. Şimdi, 30 yılı aşkın bir süredir bu doğal yaşam alanında özgürce dolaşarak, güneşin tadını çıkarıyorlar. 

Eşek Adası, yalnızca bu sevimli hayvanlarıyla değil, doğal güzellikleriyle de göz kamaştırıyor. Çevresindeki berrak su ve yemyeşil kıyıları, adayı büyüleyici bir manzaraya dönüştürüyor. Güneşin batışı, suda yansıyan renkler ve eşeklerin keyifli yürüyüşleri, ziyaretçilere unutulmaz bir görsel şölen sunuyor.

EŞEK ADASI NEREDE? 

Atatürk Barajı’nda bulunan ‘Eşek Adası’nın tek sahibi olan eşekler, özgürlüğün tadını çıkartıyor.
1990’lı yıllarda Atatürk Barajı’nda su tutulmasıyla birlikte Adıyaman Akyazı köyü yakınlarında Hayas Adası (Eşek Adası) oluştu.

YARIŞMA DÜZENLENMİŞTİ!

2020 yılında Atatürk Barajında bulunan ve Eşek Adası olarak bilinen 350 dönümlük adada 8 sporcu, Survivor yarışlarının benzeri bir konsept ile doğa koşullarıyla kıyasıya mücadele de etti. Daha önce Adıyaman’da düzenlenen İrade Oyunlarının finalistleri ise Eşek Adası'nda yarıştı. Adaya gelen 8 yarışmacı, bir taraftan oyunda rakipleriyle diğer taraftan zorlu doğa koşullarıyla mücadele etmişti. Kendi çadırlarını kendileri kuran, kendi sallarını yapan, yemeklerini doğadan elde etmeye çalışan yarışmacılar, düzenlenen yarışmalarda da oldukça zorlanıyor.