Şanlıurfa'da sıcaklıklar onlara yaradı! Günde 15 ton satış yaptılar: 1 ay sonra kapanıyorlar

Bu yıl Şanlıurfa, sıcaklık rekorları kırarak 50 dereceyi gördü. Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklığı, birçok sektörü olumsuz etkilerken, bazı sektörlere ise adeta can suyu oldu. Bu sektörlerden biri de yaz aylarında Şanlıurfalıların en çok tercih ettiği ürünlerden biri oldu. İşte detaylar…

5

Şanlıurfa’da bu yıl rekor sıcaklıkların yaşandığı yaz aylarında termometrelerin 50 dereceyi gördüğü günler oldu. Sıcaklıklar kentteki çoğu sektörü olumsuz etkilerken, bazı sektörlerde ise işlerin açılmasına neden oldu. 

Bu sektörlerden biri de buz üretimi ve satışı yapanlar oldu. Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde buz imalatı yapan bir işyeri, sıcaklıkların kendini iyice hissettirdiği yaz mevsimlerinde, günde ortalama 10-15 ton buz satışı yaparak rekor kırdı. 

Buz satışlarının en çok yapıldığı yerler arsında ise fırıncılar, lokantalar, tarlalarda çalışmaya giden tarım işçileri ve rendelenmiş buzdan hazırlanan "palıza" tatlısını satanlar oldu.

5 yıldır kardeşleri ve abileriyle beraber bu işyerini işleten Muhammed Demir, Gazete İpekyol’a konuşarak, bu yılki buz satışları hakkında açıklamalarda bulundu.

DEMİR: SEZON İYİ BAŞLAMADI AMA İYİ BİTTİ

1 ay sonra sezonu kapatacaklarını belirten Demir, “Buz sezonu yaklaşık 1 ay sonra sona erecek. Hem biz hem de buz üretimi yapan diğer yerler kapanacak. Her ne kadar bugünlerde durgunluk yaşıyor olsak da yaz mevsimi bizim için genel olarak iyi geçti. 

Aslında sezon başında havaların sıcak olmasına rağmen bir durgunluk vardı. Bunun nedeni ise Şanlıurfalıların mevsimlik işçi olarak başka şehirlere gitmesiydi. Sezon ortasından Şanlıurfa’da rekor sıcaklıkların yaşanmasıyla beraber satışlarımızda yükselme oldu.” dedi. 

“GÜNDE 10-15 TON SATTIK”

Sıcaklıkların kendini iyice hissettirdiği yaz aylarında satış rekorları kırdıklarını aktaran Demir, artan talebe rağmen fiyatları değiştirmediklerini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Günde 10-15 ton arası buz sattığımız oluyordu. Satışlarımızın bu kadar yükselmesine rağmen fiyatlarda değişiklik yapmadık. Biz buzcular olarak sezon başında ortak bir karar vererek ortalama bir fiyat belirledik. Bu fiyat kararına uyarak tüm sezon aynı fiyatla devam ettik. Sezon başında büyük kalıp buzun fiyatını 70, küçük kalıbın fiyatını ise 50 TL olarak belirlemiştik bu şekilde sezon boyunca devam etti. Geçen yıl ise büyük buzu 50 TL’den, küçük buzu 30 TL’den satıyorduk.”

“SATIŞLAR ŞUAN DURGUN”

Satışların iyi geçtiği yaz aylarından sonra, havaların serinlemesiyle beraber satışların düştüğünü bildiren Demir, sözlerin şu ifadelerle son verdi:

“Yaz boyunca yaptığımız buzları genellikle, unlu mamüllerine, palıza yani bici bici satan yerlere, taziye evlerine ve buza ihtiyacı olan farklı alanlardaki işyerlerine sattık. Bugünlerde havalar biraz serinleyince buz satışlarında yine bir durgunluk oluştu. Şu an 1 ton bile satamadığımız günler oluyor”.