Şanlıurfa’da durumları çok kötü! Açlığa mahkum edildiler

ÖZEL HABER l Şanlıurfa'da okul kantinlerinde yaşanan fiyat artışları, öğrenciler ve aileler için giderek büyüyen bir sorun haline geldi. Bazı kantinlerde tost fiyatlarının 50-70 lira, ayranın ise 10-20 lira gibi fahiş rakamlara satılması velilerin tepkisini çekerken, bazı okullarda da yüksek ihale bedeli ve umulduğu gibi alışveriş yapılmadığı için kantinler hiç açılmadı. Binlerce öğrencide ya okul çevrelerindeki bakkallardan abur cubur ile günü geçiştirmeye ya da aç kalmaya mahkum bırakıldı.

5

Şanlıurfa'da eğitim alanında karşılaşılan sorunlar, yeni eğitim öğretim yılıyla birlikte daha da derinleşti. Hijyen sorununa şimdi de en temel ihtiyaçlardan biri olan beslenme de eklendi...

Geçtiğimiz yıl okul öncesi öğrencilere sunulan öğle yemeği uygulaması iptal edilince, yalnızca taşımalı eğitim alan öğrenciler yemek hakkına sahip oldu. O da raporlara göre eksik... Geçtiğimiz gün 4 sendika başkanı tarafından raporlanan Şanlıurfa Eğitim Sorunları Çalıştayı'nda taşımalı eğitim gören öğrencilerin yemek sorunu olduğu kayıtlara geçti. Tam gün eğitim veren okullar için de öğle arası yemek problemi sorunu yaşandığı belirtildi. Bu durum, pek çok öğrencinin yeterli ve dengeli beslenmesini olumsuz yönde etkilerken buna en büyük sebep ise kantinlerde artan fiyatlar... 

BAKKALLAR VE BAYİLER ODASI FİYAT BELİRLEDİ

Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na (ŞESOB) bağlı Bakkallar ve Bayiler Odası, 2024-2025 eğitim yılı için yeni fiyat listesini belirledi. Buna göre, tost çeşitleri arasında karışık tost 50 TL, kaşarlı tost 40 TL ve sucuklu tost 25 TL olarak belirlendi. Burgerler arasında tavuk burger 40 TL, et burger 80 TL ve tavuk köfte 35 TL fiyatına sahip. Pasta ürünleri olarak poğaça ve simit her biri 10 TL olarak satışa sunulacak. Soğuk içecekler arasında su 7,5 TL, ayran 10 TL, nektar meyve suyu 15 TL ve meyveli içecek 10 TL olarak fiyatlandırıldı. Sıcak içecekler ise çay ve oralet 10 TL, Türk kahvesi ve Nescafe 20 TL, bitkisel çaylar ve salep 15 TL olarak belirlendi. Ayrıca, emanet bedeli 25 TL olarak belirlendi.

KANTİNLER BELİRLENEN FİYATLARI UYGULAMIYOR

Ancak birçok kantin, belirlenen fiyatları uygulamakta zorluk yaşıyor. Kantinciler, yüksek ihale fiyatları ve artan maliyetleri gerekçe göstererek çoğu okulda fiyatları artırma yoluna gidiyor. Bakkallar ve Bayiler Odası'nın ise kantinler üzerinde denetleme yetkisi bulunmuyor.

FİYATLAR VELİLERİN BÜTÇESİNİ ZORLUYOR

İkili ve tam eğitime tabi olan tüm okullarda öğrenciler acıktıklarında okul kantinlerine yönelmek zorunda kalıyor. Ancak kantinlerdeki fiyatlar, ailelerin bütçesini zorlayacak düzeyde. Örneğin, bazı okullarda karışık tost fiyatları 50-70 TL arasında değişirken, ayran 20 TL, su ise 10 TL'den satılıyor. Bir öğrencinin günlük harçlığı minimum 80 TL olarak düşünüldüğünde ise bu aylık 2 bin 400 TL'ye denk geliyor. Eğer öğrenci sayısı 1 ise bu bir aile için zorlayıcı olmasa bile en az 3 öğrencisi olan bir aile için aylık 7 binden fazla harçlık anlamına geliyor. Asgari ücret alan bir ailenin bu harçlığı karşılanabilmesi ise pek mümkün değil. Hal böyle olunca öğrencilerin sağlıklı beslenme imkanları büyük ölçüde kısıtlanıyor. Öğrenciler ya çevredeki bakkallardan abur cubur yiyerek günü tamamlıyor ya da açlıkla yüzleşmek zorunda kalıyor. 

BAZI OKULLARDA KANTİNLER AÇILMADI

Özellikle ekonomik durumu düşük olan bölgelerdeki okullarda kantin dahi bulunmuyor. Yüksek ihale bedeli ve umulduğu gibi alışveriş yapılmadığı için kantinlerin kapısı kapalı...

Şanlıurfa'daki eğitimdeki beslenme sorunu, öğrencilerin sağlıklı bir gelecek için en temel ihtiyaçlarından biri olan beslenmeye erişimdeki zorlukları gözler önüne seriyor. Bu sorunun çözülmesi için tüm paydaşların birlikte hareket etmesi büyük önem taşıyor. Aksi takdirde, öğrencilerin eğitim süreçleri ve gelecekleri olumsuz yönde etkilenmeye devam edecek.