Şanlıurfa’da ölüm saçıyorlar! Yollarda en çok dikkat etmeniz gereken şey

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, hem Şanlıurfa’da hem de Türkiye genelinde yollarda birçok sürücüye zor anlar yaşatan ve kazalara neden olan motosikletler hakkında 2024 yılına ait korkunç verileri açıkladı.

5

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 2024 yılının ilk sekiz ayına dair motosiklet ve motorlu bisiklet kazalarına ilişkin dikkat çekici istatistikler paylaştı. Bakan Yerlikaya'nın açıkladığı verilere göre, bu dönemde toplam 74 bin 451 motosiklet ve motorlu bisiklet ölümlü veya yaralanmalı trafik kazasına karıştı. Bu kazaların yüzde 65,9’unda ise sürücülerin kusurlu olduğu tespit edildi.

Bakan Yerlikaya, motosiklet kazalarının önüne geçmek amacıyla Trafik Ekipleri başta olmak üzere Polis ve Jandarma Asayiş Motosikletli Timlerinin denetimlerini artırdığını duyurdu. Denetimlerin devam edeceğini vurgulayan Yerlikaya, sürücülere dikkatli olmaları yönünde çağrıda bulundu: "Yolculuklar sizleri sevdiklerinize kavuşturmak içindir, ayırmak için değil. Motosiklet kullanırken tüm trafik kurallarına uyalım, kask ve koruyucu ekipmanları mutlaka kullanalım."

 

YAPILAN DENETİMLERDE BİNLERCE CEZAİ İŞLEM

19-26 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen denetimlerle ilgili de bilgiler paylaşan Yerlikaya, bu süre zarfında 2 milyon 686 bin 321 aracın denetlendiğini belirtti. Denetimlerde dikkat çeken bazı ihlaller ise şöyle:

 

HIZ İHLALİ YAPAN 126 BİN 331 SÜRÜCÜYE İŞLEM YAPILDI.

Araç muayenesi yapılmamış olan 27 bin 988 sürücüye cezai işlem uygulandı.

Emniyet kemeri takmayan 22 bin 201 sürücü tespit edildi.

Sürücü belgesi olmadan araç kullanan 17 bin 962 sürücüye işlem yapıldı.

Zorunlu mali sorumluluk sigortası olmayan 10 bin 921 araca ceza kesildi.

Ayrıca, mevzuata aykırı şekilde çakar cihazı takan 272 sürücüye de cezai işlem uygulandı. Denetimlerin toplamında ise 474 bin 317 araç ve sürücüye işlem yapıldı.

Bakan Yerlikaya, özellikle motosiklet sürücülerinin trafikte daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak, "Motosikletlerin karıştıkları kazaların önlenmesi için denetimlerimiz yoğun bir şekilde devam edecek" dedi.