Şanlıurfa'da cezayla barış sağlanacak: Binlerce aşiret mensubu katıldı

Siverek’te geçen ay yaşanan arazi anlaşmazlığı sonucu meydana gelen silahlı kavgada 3 kişi hayatını kaybetmiş, 4 kişi yaralanmıştı. Bu olayın ardından husumetli iki aile, barış yemeği düzenleyerek aralarındaki çatışmayı sonlandırdı. İzol aşireti, gelecekte benzer sorunların yaşanmaması için olayda sorumlu bulunanlara ağır ceza verileceğini açıkladı.

5

SİVEREK- Olay, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Bayırözü Mahallesinde 29 Ağustos'ta yaşandı. İki akraba ailenin barışma niyetiyle bir araya geldiği buluşmada, beklenmedik bir tartışma başladı ve bu tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Henüz kim tarafından ateşlendiği bilinmeyen tabancalardan çıkan kurşunlar, Muzaffer Akbulut, ikizi Turan Akbulut, Ahmet Akbulut ve bir kadını yaraladı. İhbar üzerine olay yerine jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri, olayda 3 kişinin hayatını kaybettiğini belirlerken, yaralı 4 kişi Siverek Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Ağustos ayında husumetli ailelerin barışma çabalarının ardından, İzol aşireti lideri ve eski AK Parti Milletvekili Zülfikar İzol ile kardeşi Cihan İzol, her iki ailenin önde gelenleriyle bir araya gelerek sorunların çözülmesi için yoğun gayret sarf etti. İki ailenin uzlaşmasının ardından, kırsal Çeltik Mahallesi'nde büyük bir barış yemeği düzenlendi. Etkinliğe binlerce kişi katılırken, bölgedeki diğer önemli aşiretler, Siverek Kaymakamı Musa Aydemir, İlçe Jandarma Alay Komutanı ve Emniyet Müdürü de yer aldı. Yemekte, Kuran-ı Kerim okunarak tarafların arasındaki anlaşmazlığın sona ermesi için dualar edildi.

Barış yemeğinde söz alan Zülfikar İzol, "Bölgemizde artık dünya malı olan toprak için kan ve gözyaşı dökmek istemiyoruz. Bu vesileyle barışı kabul eden her iki aileye şükranlarımızı sunuyoruz. Allah, bir daha böyle acılar yaşatmasın. " ifadelerini kullandı.

BİRBİRİNİ ÖLDÜRENLERE BARIŞ İÇİN AĞIR CEZALAR KESİLDİ

Şanlıurfa'da benzer üzücü olayların yaşanmaması için İzol aşireti önderlerinden Cihan İzol, aşiret olarak bir uygulamayı ilk kez hayata geçirdiklerini belirterek şunları söyledi: "Ne yazık ki bölgemizde bir türlü sonu gelmeyen arazi anlaşmazlığı yüzünden 3 kişi hayatını kaybetti. Biz artık bölgemizde husumet ve kan davası görmek istemiyoruz. Her iki ailenin barışa katkı sunması üzerine biz de aracı olduk. Ancak gelecekte benzer olayların yaşanmaması adına suçlu tarafa yüklü miktarda para cezası kesiyoruz. Bu sayede mağdur olan tarafın ihtiyaçlarını karşılamayı ve çocuklarının geleceğini güvence altına almayı hedefliyoruz. Cezalar caydırıcı olursa, büyük olayların önüne geçmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca, bölgemizde barış elçileri atayarak, olayların önüne geçmeyi planlıyoruz" dedi.

Düzenlenen barış yemeği için jandarma ekipleri zırhlı araç ve TOMAlarla Çeltik Mahallesinde önlem alması dikkat çekti.