Şanlıurfa’da şimdi de ilaç krizi! Giden eli boş dönüyor

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Şanlıurfa’da da döviz kurundaki dalgalanmalar ve sabit kur uygulaması, özellikle ithal ilaçların temininde büyük zorluklara yol açıyor. Kanser, şeker ve kronik hastalık ilaçları başta olmak üzere birçok ilaç depolarda bulunamıyor. Hastalar eczane eczane dolaşarak ilaç bulmaya çalışıyor.

5

ŞANLIURFA- Türkiye’de ithal ilaçların temininde yaşanan zorluklar, sabit kur uygulaması ve dövizdeki dalgalanmalar nedeniyle giderek artıyor. Özellikle kronik hastalıklara ait ilaçlar, kanser ilaçları, şeker ilaçları ve insülinler başta olmak üzere, ithal edilen birçok ilaca erişim zorlaşmış durumda. Şanlıurfa Ecza Odası Koordinatörü Eczacı Bilal Kaplan, sorunun ciddiyetine dikkat çekti.

Kaplan, “Özellikle kronik hastalıklara ait ilaçlarda, kanser ilaçlarında ve yurt dışından ithal edilen ilaçlarda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu durum, yaklaşık beş yıldır periyodik olarak karşımıza çıkıyor. Bazı ilaçlar firmalar tarafından ithal edilmiyor ya da piyasadan çekiliyor, bu da hastaların mağduriyetine yol açıyor" dedi.

KAPLAN: İLAÇ BULUNMADIĞI İÇİN BÜYÜK BİR SIKINTI YAŞANIYOR

İlaç yokluğunun Türkiye genelinde yüzde 20 seviyesinde olduğunu belirten Kaplan, hastaların ilaç bulabilmek için eczane eczane gezmek zorunda kaldığını vurguladı. "Hastalar, eczanelerimize geldiğinde ilaçlarını hemen almak istiyor, fakat depolarda ve firmalarda ilaç bulunmadığı için büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Biz eczacılar, hastalarımızı diğer eczanelere yönlendirmeye çalışıyoruz ancak asıl çözüm, bu köklü sorunun bir an önce giderilmesinde" diye konuştu.

Kaplan, sabit kur uygulaması nedeniyle fiyat kararnamesine bağlı yaşanan sıkıntıların çözülmesi gerektiğini belirterek, ilaç temininde yaşanan krizlerin sona ermesi için acil önlemler alınması çağrısında bulundu.