Daha ucuz olsun diye kilometrelerce yol gidenlere kötü haber! Yanlış duymadınız, 46 bin lira...

Şanlıurfa’da her yıl yüzlerce vatandaş Suriye, Kuzey Irak gibi sınır ülkelere giderek artan vergi artışlarına karşı uygun fiyatlı telefonlar getiriyordu. Vatandaşların sınır ülkelerden getirdiği telefonlar cüzi miktarlarla IMEI kayıtları yaptırılarak kullanıma açık hale getiriliyordu. Peki yeni karar ile birlikte yeni dönemde yurt dışından getirilen telefonlarda IMEI kaydı ne kadar? İşte detaylar…

5

Döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar sebebiyle vatandaşlar telefon alımında zorlanıyordu. Son zamanlarda yaşanan enflasyon ve vergi artışlarının iyice yükselmesiyle birlikte çözümü yurt dışından getirdikleri telefonlarda bulan kullanıcılar için artık bu da bir hayal olarak kalacak. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile IMEI kayıt ücreti ve diğer harçlar yeniden belirlendi. Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen telefonlardan alınan IMEI kayıt ücreti tutarı 2024 yılında 31 bin 692 lira iken, 2025 yılında 45 bin 953 liraya çıkacak.

Son yıllarda akıllı telefonların sürekli yenilenip geliştirilmesi olması sağladığı lüks kullanımı ile birleşince telefon fiyatlarında ciddi bir yükselişe geçti. Yaşanan bu yükseliş ile birlikte ülkede vergiler de etkilenince kaçak telefon satışlarına veya yurt dışından daha uyguna getirilen telefonlara talebi artırdı. Şanlıurfa gibi sınır ülkelerde yaşayan birçok vatandaş ise Kuzey Irak ve Suriye gibi ülkelere giderek en yeni telefonları Türkiye’ye göre daha düşük ücretlerle alıp IMEI harcı ödeyerek açtırıyordu. 

 IMEI KAYIT ÜCRETİ NE KADAR?

Resmi Gazete’de yayımlanan  ilgili kararda 2024 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye’de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti 2024 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde ödeme 31 bin  692 TL olarak belirlendi. Temmuz 2023'ten 2023 yıl sonuna kadar geçerli olan ücret 20 bin TL olarak belirlenmişti. Bu kapsamda IMEI ücretinde 11 bin 692 liralık bir artış gerçekleşmiş oldu.