Beyin göçü alarm veriyor: Hangi meslek grupları yurt dışına kaçıyor?

TÜİK, 2022-2026 Resmi İstatistik Programı kapsamında ilk kez açıkladığı Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri ile dikkat çekici bir durumu gözler önüne serdi. Yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı 2023 yılında yüzde 2,0'a yükselirken, bu oran son beş yılda artış göstermeye devam ediyor. Özellikle bilişim ve iletişim teknolojileri alanı, yüzde 6,8 ile en yüksek beyin göçü oranına sahip olan meslek grubu oldu.

5

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Resmi İstatistik Programında (2022-2026) yer alan Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri açıklandı.

Veriler, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) mezun kayıtları ve İçişleri Bakanlığı'ndan alınan nüfus bilgileriyle oluşturulan sistemler üzerinden elde edildi. 2015'te yüzde 1,6 olan beyin göçü oranı, bu yıl itibarıyla kadın mezunlarda yüzde 1,6, erkeklerde ise yüzde 2,4 seviyelerine ulaştı. Bu durum, erkeklerin beyin göçüne daha fazla yöneldiğini gösteriyor.

HANGİ ALANLAR TERCİH EDİLİYOR?

İstatistikler, bilişim ve iletişim teknolojilerinin yanı sıra mühendislik, imalat ve inşaat ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik gibi alanların da önemli göç oranlarına sahip olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle, moleküler biyoloji ve genetik gibi lisans programları, yüzde 17,9 ile zirveyi kapatırken, biyomühendislik ve işletme mühendisliği de sırasıyla yüzde 10,2 ve yüzde 9,8 oranlarıyla dikkat çekiyor.

HEDEF ÜLKELER

Yükseköğretim mezunları için göç etmek üzere tercih edilen ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, yüzde 21,4 ile ilk sırada yer alıyor. Almanya, Birleşik Krallık, Hollanda ve Kanada, diğer popüler hedef ülkeler olarak sıralanıyor. Özellikle bilgisayar mühendisliği mezunları, Almanya ve Birleşik Krallık gibi ülkeleri tercih ederken, işletme mezunları Amerika ve Kanada’ya yöneliyor.

Bu veriler, Türkiye'nin yükseköğretim alanındaki beyin gücünün yurtdışına kayma eğiliminde olduğunu gösterirken, aynı zamanda hangi meslek gruplarının ve alanların daha fazla dikkat çektiğini de net bir şekilde ortaya koyuyor. Beyin göçü, sadece bireyler için değil, ülkenin ekonomik ve sosyal yapısı için de önemli sonuçlar doğurabilir.