Şanlıurfa'da trajikomik bir skandal! Kapakları var bağlantıları yok

3 gün önce Şanlıurfa’da etkili olan sağanak nedeniyle 3 blok, 72 daireden oluşan bir sitenin bodrum katları su altında kalmıştı. Yapılan incelemede, 2010 yılında ilçe belediyesi tarafından kapatılan bir dere yüzünden su baskınının yaşandığı tespit edildi. Bugün ŞUSKİ ekipleri, sitenin yanında bulunan mazgalları temizlemek için geldiğinde, bir skandalla daha karşılaştı.

5

21 Eylül’de Şanlıurfa’da etkili olan sağanak yağış nedeniyle kent genelinde birçok bölgede su baskınları yaşanmıştı. Geçen yıl mart ayında yaşanan sel felaketinin ardından derelerde başlatılan çalışmaların hala tamamlanmaması ve çevre düzenlemesinin yapılmaması, yağışların daha çok mağduriyet yaşanmasına neden oldu. 

Yaşanan sağanak yağış sonrası Karaköprü’de 3 blok ve 72 daireden oluşan bir sitenin, çukurda kalan 2 bloğunda bulunan bodrum katları tamamen suyla doldu. Yağmur sularının engellenmesi için sitenin etrafına ek bir duvar inşa edilmiş olmasına rağmen suyun önü kesilemedi. 

 

KAPATILAN DERE SU TAŞKININA NEDEN OLDU

Sitede her yıl yaşanan su baskınlarının sebebinin, 2010 yılında kapatılan bir dere olduğu belirlendi. Sitenin bitişiğinde yer alan Ördek Deresi, 14 yıl önce ilçe belediyesi tarafından doldurularak büyük bir park haline getirildi. Ancak doldurulan dereden geçemeyen su, taşkınlık oluşturarak sitenin bahçesine akmaya başladı.

 

ŞUSKİ’Yİ BİLE ŞOK EDEN SKANDAL 

ŞUSKİ ekipleri sele maruz kalan sitenin yanındaki mazgalları temizlemek için geldiklerinde skandal bir görüntüyle daha karşılaştı. Suyun tahliyesi için rögar kapakları bulunsa da, bu kapakların herhangi bir bağlantı sistemine sahip olmadığı anlaşıldı. Zamanında kanalizasyon çalışmaları yapıldığı esnada Yeraltında drenaj hattının bağlantı borularının eklenmediği ortaya çıktı. 

 

SORUMLULAR KİM?

Söz konusu ihmalin, geçen yıl yağmur suyu ana drenaj kanallarının döşenmesi sırasında mı yoksa daha önceki yıllarda Karaköprü Belediyesi’nin kanalizasyon şebekesini yapan firmadan mı kaynaklandığı belirsizliğini koruyor. ŞUSKİ Daire Başkanlığı tarafından ihmalin kaynağının araştırılması için gerekli çalışma ve soruşturmanın yapılacağı öğrenildi.