Şanlıurfa’daki isim tartışması Meclis gündemine taşındı

DEM Partisi Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Suruç’ta belediye meclisi tarafından alınan iki parkın isimlendirilmesine dair kararların gerekçesiz olarak reddedilmesini TBMM’ye taşıdı.

5

DEM Partisi Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Suruç’ta meclis kararıyla iki parka verilen isimlerin gerekçesiz olarak reddedilmesiyle ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne(TBMM) cevaplaması için soru önergesi verdi.

Ayan, belediye tarafından yapılan iki yeni parka halkın iradesine uygun olarak “Mem û Zîn” ve "Sait Kendirci"nin isminin verilmesinin kaymakamlık tarafından reddedildiğini belirtti.

Mem û Zîn Destanı’nın Anadolu ve Mezopotamya kültürlerinde önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Ayan, Türkiye’nin farklı bölgelerinde halk kahramanlarının isimlerinin parklara verildiğini vurguladı.

Suruç'taki bu kararın reddedilmesini ayrımcılık olarak nitelendiren Ayan, meclis kararlarının kaymakamlık onayına sunulmasına rağmen, alınan ret kararına herhangi bir gerekçe sunulmadığını ve bu durumun keyfi olarak değerlendirildiğini kaydetti.

Ayan bu bağlamda Bakan Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:

“1. Suruç’ta yapılan iki yeni parka ‘Mem û Zîn’ ve ‘Sait Kendirci’ isimlerinin verilmesine dair alınan belediye meclis kararının Suruç Kaymakamı tarafından reddedildiği iddiaları doğru mudur?

2. Her ne kadar belediye meclis kararları kaymakamlık onayına sunulsa da, verdikleri kararların gerekçeli ve mevzuata uygun olması gerekmektedir. Kaymakamlık tarafından, ilgili Meclis kararına karşı verilen ‘uygun değildir kararı’ hangi gerekçe ile hangi mevzuata dayanarak reddedilmiştir?

3. Suruç Kaymakamı tarafından verilen bu karardan Bakanlığınızın haberi var mıdır?

4. Kaymakam ve vali gibi yerel idari amirlerin, yerel halkın iradesi olan seçilmiş belediye yöneticilerinin kararlarını boşa düşürme, yetkilerini gasp etme şeklindeki tutum ve kararlarına karşı Bakanlığınızın herhangi bir takip, tespit ve denetleme çalışması var mıdır?

5. Bakanlığın Kürtçeye, Kürt kültürünün değerlerine karşı engelleyici bir talimat ya da emri bulunmakta mıdır? 

6. Kürtçe tabelaların kaldırılması, Kürtçenin ve Kürt halkının kültürel değerlerinin park, bahçe, yol vs. gibi yerlere isim olarak verilmesinin Kürtlerin yoğun yaşadığı yerlerde engellenmesi hangi yasal dayanak kapsamındadır?

7. Suruç Kaymakamı’nın yapmış olduğu usulsüz işleme karşı Bakanlığınız nezdinden herhangi bir soruşturma açılmış mıdır veya açılacak mıdır?”