Hem tatlı hem acı reçel olur mu? Söz konusu Şanlıurfa ise olur... İşte tarifi

Şanlıurfa’nın benzersiz mutfak kültürü, her geçen gün yeni tatlarla zenginleşmeye devam ediyor. Kentin simgelerinden biri olan isot, mutfakta daha fazla yer buluyor. Gazete İpekyol köşe yazarı Abdullatif Yılmaz, bu sefer "Acı İsot Reçeli" ile damakları şenlendirdi. Yılmaz, bu özgün lezzetin tarifini de okurlarıyla paylaştı. Şanlıurfa'nın eşsiz tatlarına bir yenisi daha eklenmiş oldu.

5

Kendine özgü yemek kültürü ve damak çatlatan lezzetleriyle gastronomideki önemli konumunu koruyan Şanlıurfa, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da ilgisini çeken bir mutfak cenneti. Özellikle isottan yapılan yiyecekler, mutfaklarda ön sıralarda yer alırken, Gazete İpekyol köşe yazarı Abdullatif Yılmaz, bu tatlardan yola çıkarak keşfettiği acı biber reçeliyle, tatlı ve acıyı harmanlayarak sofralara yeni bir soluk getirdi.

Şanlıurfa’da isot yapım sezonu sürerken, Gazete İpekyol köşe yazarı Abdullatif Yılmaz, bu benzersiz lezzeti köşesine taşıyarak okuyucularına tanıttı.

Yılmaz’ın köşesindeki ilgili kısım şu şekilde:

“Urfa'da bu mevsim acı biberden isot (pul biber), salça, kuru dolma gibi çeşitli ürünler elde edilmektedir. Bunların yanında acı biber reçelini de ilave ederek çeşitliliği arttırmak istedim. Bundan dolayı Reçeli tarif etmeye çalıştım şöyle ki;

Malzemeler:

7 adet kapya biber

3 adet kırmızı acı biber

2 buçuk su bardağı toz şeker

1 buçuk bardak su 

Yarım limon suyu

3-4 adet karanfil 

Yapılışı:

Biberleri yıkayıp tohumlarını temizleyin ve yaklaşık 2 cm. büyüklüğünde kare şeklinde doğrayın.

Tencereye alın, üzerine şekeri ve karanfilleri ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp 3-4 saat bekletin.

Sonra tencereyi ocağa alın, su ve limon suyunu ekleyip ocağın altını yakın.

 Reçeli 45-50 dk pişirin. 

Reçel kıvamına gelmişse kapatın.

Kıvamını test etmek için bir çay tabağını buzdolabında önceden soğutun sıcak reçeli soğuk tabağa alın kıvamı yoğunlaşıyorsa kaynama süresi yeterlidir. “

KÖŞENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…