Ankara'da oturup Şanlıurfa'daki yolu sattılar

SGK’nın alacaklarına karşılık, Şanlıurfa'da vatandaşlar ve taşıtlar tarafından kullanılan bir yolun satıldığı iddia edildi. Bu iddialar üzerine DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyarak soru önergesi sundu.

5

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde Kaleboynu Mahallesinde bulunan bir yolun kamusal fayda sağladığı halde, mülkiyeti Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) ait olan parsellerin ihale yoluyla satıldığı iddia edildi. 

Eyyübiye Belediyesi, daha önce bu yolun imar planında resmi olarak yol olarak işlenmesi ve kamusal bir alan olarak korunması için SGK'dan görüş talebinde bulunmuş, ancak SGK, parsellerin ticaret alanı olarak kalması gerektiğini ve yol olarak kullanılmasının uygun olmadığını ifade etmişti.

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi sundu.

Ayan’ın Meclise sunduğu soru önergesinde şu sorular yer aldı:

“1. Urfa ili Eyyübiye ilçesinde mülkiyeti Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait, Kaleboynu Mahallesi, 4088 ada, 8 ve 11 parsellerinin halihazırda 5 yıldır yol olarak kullanıldığı halde, imar planında “Ticari Alan” olarak yer aldığı doğru mudur?

 

2. Bahse konu alan üzerinde, kimler tarafından, ne zaman, hangi ihtiyaçlara binaen ve hangi yasal dayanaklara göre yol yapılmıştır? Bu yolun mahalle, ilçe ve şehir merkezi için önemi nedir?

 

3. Halihazırda yol olarak kullanılmakta olan parsellerin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından ihale yoluyla satışa çıkartıldığı ve müteahhitlere satıldığı iddiaları doğru mudur? Doğruysa, bu parsel hangi amaçla kullanılmak üzere satın alınmıştır?

 

4. Uzun yıllardır Eyyübiye Belediyesi’nin kullanımında olan parsellerin satılmasının veya farklı amaçlarla kullanılmasındaki kamu yararı veya sebep nedir? Bu ihtiyaç neden doğmuş, kimler tarafından fizibilite çalışmaları yapılmıştır?

 

5. Halihazırda yol olarak kullanılan bu alanın Hacıbozan İlkokulu ve GAP Meslek Lisesi’nin servis yolu olduğu, yüzlerce öğrencinin bu yoldan faydalandığı, yol vasfını kaybetmesi halinde kullanıma uygun alternatiflerin olmadığına yönelik iddialar doğru mudur?

 

6. Eyyübiye Belediyesi ile Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü arasında var olan uyuşmazlığın çözümü için Bakanlığınızın herhangi bir adımı ya da çalışması olmuş mudur?

 

7. Söz konusu yolu kullanan yereldeki halka, yerel idari ve mahalli ilgililere danışmadan, görüş almadan ve meydana gelecek zararların boyutları hesaba katılmadan yapılan satış ve vasıf değişikliğinden Bakanlığın bilgisi var mıdır?

 

8. 5 yıldan fazladır yol olarak kullanılan parsellerin üzerine bina inşa edilmesi veya başkaca amaçlarla kullanılması halinde meydana gelecek olan zararlar Bakanlığınız tarafından karşılanacak mıdır?”