Şanlıurfa mutfağına yeni bir lezzet: Sarma

Yemek kültürü bakımından Türkiye’nin sayılı illeri arasında yer alan Şanlıurfa’da, lahmacundan çiğköfteye, patlıcan kebabından ciğere, birçok tescilli lezzet bulunmakta. Genellikle kırmızı et ve tavuk etinin ağırlıklı olduğu Şanlıurfa mutfağına yeni bir lezzet daha eklendi. Evren Sanayi Sitesi’nde oto yıkama işiyle uğraşan Ahmet Atmaca birkaç yıl önce oto yıkama yaptığı yeri lokantaya çevirdi ve burada daha önce Şanlıurfa’da yapılmamış bir ürün olan tavuk sarma kebabını yapmaya başladı. Atmaca, kendine has sloganlarıyla tavuk sarma kebabını tüm Türkiye’ye tanıtmaya başladı.

5

Şanlıurfa, köklü yemek kültürü ve özgün lezzetleriyle Türkiye'nin önde gelen gastronomi şehirlerinden biridir. Genellikle kırmızı et ve tavuk eti ağırlıklı olarak kullanılan bu zengin mutfakta, lahmacun, çiğköfte, patlıcan kebabı ve ciğer gibi birçok tescilli lezzet yer alır.

Her yıl yeni bir tarifin eklenmesiyle sürekli zenginleşen Şanlıurfa mutfağında, son dönemlerde adından sıkça söz ettiren lezzetlerden biri de tavuk sarma kebabı. Eyyübiye’de bulunan Evren Sanayi Sitesi’nde "Sarmacı Ahmet Usta" olarak bilinen Ahmet Atmaca, birkaç yıl önce bu özel lezzeti keşfetti ve Şanlıurfa’da tavuk sarma kebabı yapan ilk usta oldu.

Kısa sürede Şanlıurfa genelinde tanınan bir isim haline gelen Ahmet usta, gazeteipekyol.com'a  konuşarak, tavuk sarma kebabını anlattı.

 

ATMACA: GÜNDE 100-150 KİLO TAVUK TÜKETİYORUZ

Evren Sanayi Sitesi’nde, önceleri oto yıkama işi yapan Atmaca, arkadaşının önerisiyle küçük bir lokanta açtı ve tavuk sarma kebabını Şanlıurfa mutfağına dahil etti. Şanlıurfa’da ilk kez yapılan bu kebap, kısa sürede şehirde ve çevre illerde büyük ilgi görmeye başladı.

Sarma kebabının sosunda özel 63 türlü baharat kullandığını belirten Atmaca, “Tavuk sarma kebabını yapmaya başladığımda, sadece 30 ekmekle işe koyuldum. Amacım, herkesin uygun fiyatla lezzetli bir yemek yiyebilmesini sağlamaktı. Tavuğun en lezzetli yeri olan but kısmını kullanıyoruz, tavuk derisi veya göğüs eti kullanmıyoruz, sadece saf but pişiriyoruz. 63 türlü baharat ile hazırladığımız özel sosumuzla butları terbiye edip, daha lezzetli hale getiriyoruz. Hazırladığımız sarmaları önce terazide tartıyoruz ve ardından 250 gramlık porsiyonlar halinde uzun şişlere diziyoruz. Her gün taze tavuklarımız geliyor ve günde 100-150 kilogram arası tavuk tüketiyoruz.” dedi.

“SOSYAL MEDYANIN BÜYÜK KATKISI OLDU”

Her kesimden insanın bu lezzeti tatmasını istediğini aktaran Atmaca, buna bağlı olarak fiyatları uygun tuttuklarını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Bizim için büyük porsiyonlar ve tam lezzet sunmak önemli. Her kesimden insanın bu lezzeti tatmasını hedefledik, bu yüzden bu sektöre adım attık. “Herkes kebap yesin” sloganıyla yola çıktık ve bu söz bizimle hayat buldu. İnsanların bu lezzeti sevip benimsemeleri bizim için büyük bir motivasyon kaynağı oldu. Sürekli olarak, bu lezzeti nasıl daha ileriye taşıyabiliriz diye düşünüyor ve çalışmalar yapıyoruz. Sosyal medya da bu süreçte bize büyük bir katkı sağladı. Canlı yayınlar yapıyor, yemek içerikleri paylaşıyoruz. Tatmayanlar bile sosyal medyadan görüp kebabımızın nasıl yapıldığını izleme imkânı buluyor. Müşteri potansiyelimiz de bu sayede her geçen gün artıyor.

Geri dönüşler oldukça güzel. Bu lezzet Şanlıurfa’da ilk defa yapılıyor ve çevre illere gidip bu lezzeti tanıtıyorum. Amacım, tavuk sarma kebabını tüm dünyaya tanıtmak. 

Bir örnek vermek gerekirse, 4 kişilik bir aile dışarıda yemek yediğinde 1000-1500 TL arası ödeme yapıyor. Oysa bizim işletmemizde, mezesi ve ikramlarıyla birlikte 4 kişilik bir aile 440 TL ödüyor. Fiyatlarımız her kesimden müşteriye hitap ediyor; 250 gram tavuk sarma kebap en düşük 100 TL, en yüksek fiyatımız ise 250 TL.”

“ÖNYARGIYLA GELENLER SARMAYI TATTIKTAN SONRA TEBRİK ETMEYE BAŞLIYORLAR”

Sarmayı tattıktan sonra birçok kişinin beğendiğini ve ertesi gün eşleriyle geldiğini söyleyen atmaca sözlerine şu ifadelerle son verdi:

“Sanayi bölgesinde işletme sahibi olmam, başlangıçta bazı kesimlerin ön yargılarına sebep oldu. Örneğin, bazı çiftler eşlerine “Beni sanayide mi yemeğe getirdin?” diyordu. Ancak tavuk sarma kebabımızı denedikten sonra bu ön yargılar yerini tebriklere bıraktı. Bu konuda Şanlıurfa’ya yeni bir lezzet kattığımdan eminim.

Son olarak, bizimle özdeşleşen bir sloganımız var: ‘Yiyen bilir tadını, ustam koydu adını.’ Şanlıurfa’ya sarma kebabı biz getirdik. Net 250 gram olarak tartılarak servis ediliyor”.