Tehlike çanları 16 il için çalıyor! Şanlıurfa’da durum daha da vahim

Şanlıurfa ile birlikte 16 ilde oluşan dev obruklara korkutmaya başladı. Yer altı sularının kontrolsüz kullanımına ve bölgenin jeolojik yapısına bağlı olarak obrukların sayısı giderek artıyor.

5

Önceki yıllarda Konya'da çıkan obruklar giderek başka illerde de kendisini göstermeye başladı. Bu illerin ardında Şanlıurfa’da bulunuyor.

Obruklar, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşanan bir doğal felaket haline geldi. Konya'da sık sık karşılaşılan bu tehlike, en son Şanlıurfa'da da kendini göstermişti.

Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdür Mehmet Aksoy gittiği Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesi Ballıca Mahallesi’nde Halil çiftçi ’ye ait 120 dönümlük tarlada dev obruklar oluştu.

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarlada yaptıkları incelemeler sonucunda meydana gelen obrukların aşırı sulamadan dolayı oluştuğu aktarıldı. Bilinçsiz su kullanımının obruk oluşumlarını arttıracağı belirtildi.

Aşırı sulama konusunda dikkatli olunması gerektiği belirten Aksoy, damlama sulama- yağmurlama sistemlerinin kullanılmasının daha doğru olacağının altı çizildi.

OBRUK NEDİR?

Obruk, yer altında kireçtaşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla boşluklar oluşturması ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle meydana gelen karstik yer şeklidir.

OBRUK NEDEN OLUŞUR?

Obruk oluşumlarının giderek artmasının en temel nedeni aşırı ve kontrolsüz su kullanımıdır. Yıllar içerisinde yer altı su seviyesindeki düşüşler, obrukların artmasına yol açmaktadır.

OBRUK OLUŞAN İLLER

1-Manisa

2-Denizli

3-Eskişehir

4-Afyonkarahisar

5-Çankırı

6-Ankara

7-Konya

8-Aksaray

9-Karaman

10-Çorum

11-Nevşehir

12-Sivas

13-Şanlıurfa

14-Diyarbakır

15-Batman

16-Bitlis