Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde devam eden yol genişletme çalışmaları sırasında, yaklaşık 2-5 milyon yıl öncesine tarihlenen yüzlerce bazalt sütunu keşfedildi. Bu etkileyici yapılar, dikkat çekici geometrik şekilleriyle hem bilim camiasında hem de turizm sektöründe büyük bir heyecan yarattı.
Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sait Şahinalp, bazalt sütunlarının volkanik faaliyetler sonucu oluştuğunu ve dünya genelinde nadir bulunan yapılar arasında yer aldığını belirtti. Şahinalp, bu eşsiz oluşumların korunması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne acil koruma talebinde bulundu.
Siverek’teki bu doğal harikalar, Türkiye’nin dört bir yanından ilgiyi çekmeye başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Şahinalp’in girişimleri doğrultusunda harekete geçti ve yol genişletme çalışmalarını durdurdu. Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Harran Üniversitesi’nin bilimsel desteğiyle bu doğal mirasın korunması için gerekli önlemlerin alındığını açıkladı.
Gazete İpekyol’a konuşan Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ŞURO) Genel Sekreteri ve Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Denetim Kurulu Başkanı Müslüm Çoban, Şanlıurfa-Siverek-Adıyaman hattında özellikle Nemrut Dağı’na ulaşım güzergahında bu doğal oluşumların turizme kazandırılması gerektiğini belirtti.
ÇOBAN: TURİZME KAZANDIRILMASI LAZIM
Tarihi bulguların turizme kazandırılması gerektiğini vurgulayan Çoban, şunları kaydetti:
“Siverek Şanlıurfa'nın en büyük ilçesi, Şanlıurfa-Siverek Kahta karayolunda ortaya çıktı. Önceden de Şanlıurfa Turizm Geliştirme A.Ş. tarafından bölgede yüzey araştırmaları yapılmıştı ve orada jeofizik karmalarla bir alan belirlenmişti, şu an ortaya çıkması güzel oldu. Özellikle Siverek'in turizm potansiyeli açısından, Siverek'te çok fazla turizm anlamında bir katkı yok. Ayrıca Şanlıurfa-Siverek ve Adıyaman hattında özellikle Nemrut Dağı'na çıkarken güzel bir alan kesinlikle turizme kazandırılması lazım şu anda yaklaşık 10 milyon yaşında olduğu söyleniyor. Şanlıurfa turizmi neolitik Göbeklitepe, Karahantepe, Taştepeler projesi ve bunların yanı sıra peygamberlerin şehri olması ile doğal varlıklarıyla turizmin her alanında... “
“SİT ALANI İLAN EDİLSİN”
Çoban, bazalt sütunlarının korunması için bölgenin sit alanı ilan edilmesi ve çevre düzenlemesinin titizlikle yapılmasını talep ederek, “Öncelikle biz turizmciler olarak beklentilerimiz birinci derece sit alanı verilmesi, çevre korumasının yapılması, buraya zarar verici tahribat verici projelerden sakınmalı. Bazalt sütunları baya bir ilgi çekti, insanlar arabalarıyla durup fotoğraf çekiniyor. Belediyelerimizden ve resmi kurumlarımızdan buranın bir an önce sit alanı ilan edilip ve çevre düzenlemesinin özellikle araç trafiğini ve yolcu trafiğini de sıkıntıya sokmayacak düzenlenmesi gerekir” dedi.
“TEMEL İHTİYAÇLARINI KARŞILAYABİLECEĞİ ALANLARIN DA OLUŞTURULMASI LAZIM”
Çoban, ayrıca, gelen ziyaretçilerin temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği alanların da oluşturulmasının gerektiğini kaydederek, son olarak şunları söyledi:
“İnsanların doğal güzellikleri görebilmeleri için uygun alanların yapılması gerekiyor. Siverek için Şanlıurfa için Güneydoğu için oldukça olumlu bir gelişme. Şanlıurfa arkeoloji, tarih, kültür, inanç turizmi, gastronomi, müzik ve eğlence gibi doğal güzellikleri olan bir il. Yurtdışı turizm destinasyonunda doğal güzellikleri görme, burada yürüyüş yapma gibi aktiviteler insanların dikkatini çekiyor. Yurtiçi ve yurtdışından gelen misafirlerin temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği alanların da oluşturulması lazım. “