Suruç Eş Başkanı Baran: Kayyum yönetiminde 600 bin TL gidiyordu bizde 60 bin TL gidiyor

31 Mart seçimlerinde Ayten Kaya ile birlikte Suruç Belediye Eş Başkanı olarak seçilen Müslüm Baran, Gazete İpekyol’a konuşarak, başkanlığının ilk 6 ayında belediyedeki sorunlar ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Özellikle belediyenin borç yüküne değinen Baran, daha önce kayyum yönetiminde bazı giderlerin çok fazla olduğunu belirtti. Kırtasiye malzemeleri üzerinden örnek veren Baran, “Daha önceden kırtasiye alışverişi adı altında yaklaşık 600 bin TL‘lik ödemeler yapılırken şuan da bu rakam 60 bin TL” dedi.

5

Şanlıurfa'da 31 Mart seçimlerinde, Büyükşehir Belediyesi ve birçok ilçe belediyesinde yönetim değişikliği yaşandı. Değişiklik olan ilçelerden biri de Suruç ilçesi oldu. Seçimlerden önce kayyum tarafından yönetilen Suruç Belediyesinde, seçimlerin ardından DEM Parti'den aday olan Müslüm Baran ve Ayten Kaya, Suruç'un Eş Başkanları olarak seçildi.

Eş başkanlardan Müslüm Baran, Gazete İpekyol’a konuşarak, seçimin ardından 6 aylık süreçte yaşananlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 6 aylık süreçte Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinden destek gördüklerini de aktaran Baran, ilçedeki sorunlara, yapılan çalışmalara, gelir-gider tablosuna ve halk ekmek krizine değindi.

“HALK BELEDİYE İLİŞKİSİ KALMAMIŞTI”

Suruç’ta kayyum olduğu dönemlerde halk ile belediye arasında kopukluk olduğunu aktaran Baran, buna karşılık göreve başladıkları ilk gün belediye binası önündeki beton blokları kaldırdıklarını belirtti. Baran, “Suruç Belediyesi uzun zamandır kayyum yönetimindeydi ve tamamen halka kapatılmış bir haldeydi, halk belediye ilişkisi kalmamıştı. Bizim önceliğimiz bu kopukluğu onarmaktı ve bunun için ilk adımımız, belediyeye geldiğimiz ilk gün belediye binası önündeki beton blokları kaldırmak oldu. 

Bununla birlikte halkın belediyeye alışması, belediyeye uğrama durumu değişti ve o günden itibaren halkımıza kapımız sürekli açık hale geldi. Suruç Belediyesi ulaşılabilirdir, herkes rahatça bu odaya gelip sorunlarını, talep ve şikayetlerini dile getirebilmekte. En büyük değişimimiz bu oldu.” dedi.

 

BARAN: ŞEHİRDE CİDDİ SORUNLAR VAR 

“Şehrin çok ciddi sorunları var ve bizler bunun bilinciyle geldik. Uzun yıllardır devam eden bir altyapı çalışması var, bu çalışmaları denetlemek ve hızlandırmak için görüşmelerimiz oldu.” diyen Baran, şunları söyledi:

“ŞUSKİ ve Büyükşehir Belediyesi ile hala bu görüşmeler devam ediyor. Çalışmalarda başlayan ve yüzde 80 bitme noktasına gelen projeler var. Bizim temennimiz bu çalışmaları en erken şekilde bitirmek. İlçenin tekrar onarılması, yolların yapılması ve bu toz halinden kurtulmasıdır bunun için çabalıyoruz.” 

ŞEHRİN DÖRT BİR YANI İNŞAAT HALİNDE 

Suruç’ta birçok noktada altyapı ve onarım çalışması olduğunu aktaran Başkan Baran, çalışmaların ağır bir şekilde ilerlediğini ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ile bu konuda görüştüklerini bildirdi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Göreve geldiğimizde öncelikle biten noktaları tespit etmeye başladık. Alt yapısı biten yerler, ana caddenin bir kısmı ve İstiklal Caddesi’ydi. Ana caddelerin bitmeyen kısımları ve alt yapısı bitip abone bağlantısı olmayan caddeler vardı. Bu caddelerin yapılması için Büyükşehir Belediyesi ile görüştük, ŞUSKİ ile görüştük ve abone bağlantıları kısa sürede başlayacak. Ara sokaklarda ise Dikili ve Hürriyet Mahalleleri bitmiş durumda. Burada parke çalışmamız yakın bir zamanda başlayacaktır. Aligör Mahallesinde de bir kısım kilit parke taşı çalışması oldu.

Bu sırada DEDAŞ’ın elektrik alt yapısını yer altına alma çalışması başladı. Dört bir koldan alt yapı çalışması sürdüğü için bu yaz bizim için zor geçti. Bu çalışmaların yüzde 80‘i geçtiği için bitmesi lazım. Şantiyelerdeki çalışmalar hızlansın diye ziyaret ediyoruz fakat teknik çalışmalar olduğu için zaman zaman aksaklıklar meydana gelebiliyor. Bu yüzden çalışmalar istenilen seviyede hızlanmıyor.

Görüştüğümüz yetkililer de bitmesi için uğraşıyor bizlerde gerekli desteği sağlıyoruz. Bu kış bizim için zor geçebilir çünkü bitmeyen çok nokta var. Baharla birlikte şehrin normale dönmesini bekliyoruz. Bunun için hazırlığımız sürüyor. Kış için de baca temizliği, kötü yolların onarılması önceliğimiz. Çalıştığımız alan çok büyük, sorunlar çok fazla, halkımızdan bu konuda sabır diliyoruz. Bu çalışmalar bittiğinde çok farklı bir Suruç olacak.” 

 “600 BİN TL’DEN 60 BİN TL’YE DÜŞTÜ”

Suruç Belediyesi’nin yüklü miktarda borcu olduğunu belirten Baran, göreve geldikleri günden bu yana belediye giderlerini kontrol altına almaya çalıştıklarını ve bazı giderlerde ciddi oranda tasarruf yaptıklarını söyledi. Baran, “Belediye giderlerinde değişikler mevcut örneğin daha önceden kırtasiye alışverişi adı altında yaklaşık 600 bin TL‘lik ödemeler yapılırken şuan da bu rakam 60 bin TL yani onda birine tekabül ediyor. Yapılan harcamalar ve kalan borçlar fazla. Şu an bizler bu harcamaları en gerekli şekilde kullanmaya özen göstersek de daha önce yapılan harcamalar ve SGK ödemeleri gibi borçlar çıkmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

 

HALK EKMEK KRİZİ

Suruç’ta geçtiğimiz ay yaşanan halk ekmek krizinin detaylarına da değinen Baran, sorunun çözüldüğünü ve şu an 20 farklı noktada 5 TL’den halk ekmek satışı yaptıklarına değinerek şunları söyledi:

“Halk ekmeği açmadan önce fırıncılar odası ile irtibat halindeydik. Fırıncıların talebi ekmeğin 5 TL değil de 6,50 TL olması yönündeydi. Biz belediye olarak bu fiyatı fazla bulduğumuzu ve 5 TL’nin makul bir fiyat olduğunu belirttik. Bunun ardından 2 gün devam eden bir protesto süreci oldu. Halk ekmek üretimimiz 5 TL’ den devam ediyor 20 farklı satış noktamız bulunuyor şu an bu sayı yeterli.” 

 

BARAN: BÜYÜKŞEHİRDEN DESTEK ALIYORUZ

İlçede yaşanan sorunlar için Büyükşehir Belediyesinden destek aldıklarını ifade eden Baran, daha fazla çalışma için Büyükşehir ile işbirliği içinde hareket edeceklerini vurguladı. Baran, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ile sürekli iletişim halindeyiz. ŞUSKİ ve diğer birimler de buna dahil. Büyükşehir Belediyesi hizmet etme noktasında kararlı, iş birliği ile bu şehrin sorunlarının çözüleceğine inanıyoruz. Büyükşehir Belediyesinin imkanları doğrultusunda destekleri devam ediyor ama daha fazlası için zamana ihtiyacı olduklarını söylüyorlar. Bizler de beklemedeyiz çünkü Büyükşehir’in ciddi sorunları var. Orada da bir yönetim değişikliği oldu düzenin oturması ve çalışmaya başlamaları zaman alıyor. Yine de bunlar bizim için bahane olamaz elimizde olan tüm imkanlarla ilçemize hizmet etmeye devam edeceğiz." 

 

SURUÇ’TA YAPILACAK KÜLTÜR-SANAT ETKİNLİKLERİ 

Son olarak Suruç’ta kültür-sanat alanında yapılacaklara değinen Baran, sözlerine şu ifadelerle noktaladı:

“Daha önceki yıllarda Suruç Belediyesi organizasyonu adı altında Nar Festivali yapıldı fakat biz belediyeye geldiğimizde Cumhurbaşkanlığı tarafından Tasarruf Genelgesi yayımlandı. Genelgeyle birlikte bu tür organizasyonlar kısıtlandı. Sponsor bularak bu çalışmaları devam ettirebiliriz. Böyle bir durum netleştiğinde halkımızla paylaşmış oluruz.”