Cumhurbaşkanı ulusa seslendi... Toplantıda "Güneydoğu Anadolu" başlığı...

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında 21 yıl sonra ilk kez Ankara dışında Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantı sonrası ulusa seslendi ve yangınlarla ilgili açıklamalarda bulunup muhalefeti eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan "En önemli başlık Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki yatırımlar oldu" dedi.

5

BİTLİS- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi.

Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantı, 2 saat 20 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Başkanlığımızda 21 yıl sonra ilk defa Ankara dışında yapılan tarihi Kabine Toplantımızla Ahlat'a ve Malazgirt'e verdiğimiz ehemmiyeti göstermiş olduk

Yerli ve milli imkanlarla geliştirmekte olduğumuz Çelik Kubbe projemizin detaylarını görüştük. ‘Savunma sanayinde tam bağımsız Türkiye’ hedefimize ulaşmak için durmadan, dinlenmeden ve engellere takılmadan koşturuyoruz.

Ülkemizi ziyaret eden Katar Emiri ile özellikle Gazze'de katliamları ve ateşkes çabalarını konuştuk. Filsitin Devlet Başkanı sayın Abbas'ı ülkemizde ağırlayarak Filistin davasına olan sarsılmaz desteğimizi bir kez daha gösterdik. Zaferin er veya geç ama mutlaka Filistinli kardeşlerimizin olacağına yürekten inanıyoruz.

ORMAN YANGINLARINA DAİR

Orman ve orman dışı yangın sayısı yüzde 53 artarak 5 bin 540'a çıktı. Artan yangınlarla mücadele etmek için gereken her türlü adımları attık. 27 uçak, 105 helikopter ile tarihimizin en güçlü yeşil vatan ordusuna sahibiz. Hava araçlarımızın suya kolay ulaşması için havuz ve gölet sayımızı yükselttik. Vatan savunmasında destanlar yazan İHA'larımızı orman yangınlarının tespitinde kullanmaya başladık. Dünyada orman yangınlarıyla mücadelede İHA kullanan iki ülkeden biriyiz. 25 bin orman görevlimiz ve 130 bine yaklaşan gönüllümüz ile yeşil vatan ordumuzu güçlendirdik.

MUHALEFETE ELEŞTİRİ
Devletimiz her yangın çıktığında sadece alevlerle değil, aynı zamanda muhalefetin körüklediği fitne ateşiyle de mücadele etmektedir. Bunu daha önce Marmaris yangınında yaşadık. Geçen sene Mardin ve Diyarbakır anız yangınında yaşadık. Aynı iftira, yalan ve çarpıtma furyasına geçen hafta da şahit olduk. Gözlerinin önünde uçan uçak ve helikoptere rağmen uçak yok dediler. Yangın başladıktan yalnızca beş dakika sonra ilk müdahale yapıldığı hâlde yangına müdahale edilmiyor dediler. Yeşil vatanın korunmasına kritik rol üstlenen insansız hava araçlarıyla ilgili ahlaka sığmayan bir sürü iftira attılar. Daha bunun gibi pek çok dezenformasyonu ekranlardan, sosyal medya mecralarından ve gazete köşelerinden ortalığa boca ettiler.

Aslında biz bunları konuşmak, bunları gündeme taşımak istemiyoruz, ancak muhalefetin giderek artan pervasızlıkları karşısında insanlarımızı doğru bilgilendirmeyi de bir görev biliyoruz.

“15 EYLÜL'E KADAR DİKKATLİ OLMAYA DEVAM EDELİM”
 Yangından etkilen İzmir, Bolu, Çanakkale, Manisa, Uşak, Aydın ve Muğla’daki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Sıcakların etkisini sürdüreceği 15 Eylül'e kadar dikkatli olmaya devam edelim. Yüzde 90'ı insan kaynaklı orman yangınları konusunda hassasiyet gösterelim.

“DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU’YA TOPLAM 2 TRİLYON LİRAYA YAKIN KAMU YATIRIM YAPTIK”

Bugünkü tarihi Kabine Toplantımızda en önemli gündemimiz Bitlis başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgemizdeki projelerimizdi. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz hükûmetlerimiz döneminde bölgenin kat ettiği ilerlemeyi örnekleriyle detaylıca bizlere anlattı. Son 22 yılda bu topraklara yaptığımız yatırımları bölgedeki kardeşlerimiz zaten çok iyi biliyor, hayatında tecrübe ediyor.

Havalimanlarından yollar, köprüler ve tünellere, sağlık tesislerinden okullar, üniversiteler, spor ve gençlik merkezlerine, barajlardan sulama kanallarına, enerji yatırımlarına, bölgemizin turizm imkânlarını geliştirmeye yönelik projelere kadar her alanda şehirlerimizin çehresini değiştirdik. Örneğin 548 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğumuz 6 bin 757 kilometreye çıktı. Derslik sayımızı 96 binin üzerine taşıdık. Üniversite sayımızı 9’dan alıp 28’e ulaştırdık. Organize sanayi bölge sayımız 26’dan 49’a yükseldi. İstihdamı artıracak, işsizlik sorununa çözüm olacak 40 yeni organize sanayi bölgemizin yapımı sürüyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine sabit fiyatlarla toplam 2 trilyon liraya yakın kamu yatırım yaptık. Şimdi bu tesislerimizi gerek şu anda çatısı altında bulunduğumuz, gerek üs bölgede olan tesislerimizde durmadan, usanmadan üniversite gençliğimizi, ortaöğretim gençliğimizi buralarda başarılı öğrencileri eğitime alacağız ve buralarda kendilerini eğitime almak suretiyle inşallah yaz-kış onlara en güzel şekilde bu eğitimi vereceğiz.