Urfa'daki fırıncılar ne yasağı ne TSE'yi takar!

Şanlıurfa’da vatandaşların en çok şikayet ettiği konulardan biri de ekmek fırınları. Urfalılar özellikle bu fırınlarda hijyen kurallarına uyulmadığını burada üretilen ekmeklerin kalitesiz olduğunu belirtiyor. TSE, tam da bu konuyla ilgili yeni düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor. Daha önce de birçok yasak ve kural getirilmiş olmasına rağmen, Şanlıurfa’daki birçok fırıncı bu kurallara uymamıştı. Şimdi, kentteki fırıncıların TSE’nin yeni düzenlemelerine uyup uymayacakları merakla bekleniyor.

5

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), ekmek üretimi ve satışına yönelik yeni bir standart taslağı hazırladı. Hazırlanan bu taslağa göre ekmeklerin, iyi pişmiş, kabarmış ve yanık olmayacak şekilde üretilmesi zorunlu olacak. Standart taslağı, ekmek çeşitlerini 10 farklı grupta topluyor ve her birinin belirli kriterlere uygun olmasını şart koşuyor.

Ambalajsız ekmeklerin üzerinde fırının adını belirten etiket veya kabartma yer alacak. Ayrıca, ambalajsız ekmekler, tüketiciye elle temasını önleyecek şekilde kağıda sarılarak veya poşetlenerek sunulacak. Ambalajlı ekmeklerin paketinde ise un çeşitlerinin yüzde oranları, kullanılan katkı maddelerinin isimleri ve imalat tarihi gibi bilgiler yer alacak. Katkı maddesi kullanılmayan ekmeklerde ise "katkısız" ibaresi bulunacak.

Yeni düzenleme, ekmeklerin üretimden satışa kadar tüm aşamalarda hijyen standartlarına uyulmasını zorunlu kılıyor. Ekmek üreticileri ve satıcıları, talepler doğrultusunda, ekmeklerin standarda uygunluğunu belgelemekle yükümlü olacaklar. Bu taslağın hayata geçirilmesiyle, Türkiye’de ekmek kalitesinin artırılması hedefleniyor.

 

ŞANLIURFA’DAKİ FIRINCILAR BU KEZ KURALLARA UYACAK MI?

TSE tarafından getirilecek olan bu kurallara en çok Şanlıurfalılar sevinecek. Çünkü, Şanlıurfa’daki çoğu fırıncı, özellikle son yıllarda hem hijyen hem de kalite bakımından standartların oldukça altında kalıyorlar. Vatandaşlar hemen hemen her gün fırınlarda aldığı ekmeklerin kalitesizliğinden şikayet ediyor. 

Daha önce de birçok yasak ve kural getirilmişti, ancak Şanlıurfa’daki çoğu fırıncı bu yasaklara uymayarak bildikleri gibi devam etmişlerdi. Fırıncıların TSE tarafından getirilecek olan bu düzenlemeleri dikkate alıp almayacağı merak konusu