Dünyada inovasyon, Urfa'da devalüasyon!

Tarihi dokusu ile turizm destinasyonunda önemli bir yeri olan Şanlıurfa'da bir çok konak turizme kazandırılırken bazıları da ticarethane olarak kullanılmaya başlandı. Öyle ki avlulu evlerde giyim ve parça kumaş satışı yapıldığı görüldü. Bu durum Urfa'nın inovasyona ayak uyduramadığı gerçeğini gözler önüne serdi.

5

EYYÜBİYE- Eski avlulu evlerin yoğun olduğu Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde kimi evler değer görüp turizme kazandırılırken kimi de sergi açılan ticaret yerlerine dönüştü.

Tarihi geçmişi, inanç turizmi ile son yılların gözde illerinden biri olan Şanlıurfa günde binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Bu ev sahipliğinde otellerdeki doluluk oranı veya fahiş fiyatlar nedeniyle en büyük sorun ise barınma olarak karşımıza çıkıyor. Hal böyle olunca ilgili kurumlar, Sivil Toplum Kuruluşları barınma ihtiyacı için alternatif çözümler için tarihi konak ve hanlara yöneldi. Son olarak Şanlıurfa Valiliği tarafından da 11 tarihi Urfa evi butik otele dönüştürülmüş ve turizme kazandırılmıştı. Avlulu evlerin bazıları da kültür turizmi için sıra gecesi yapılan işletmelere dönüştürüldü. Değer gören evler ile Urfa turizmde ivme kazanırken bugün aynı bölgede bazı evler için aksi durum yaşandığı görüldü. Harran Kapı Mahallesi'ndeki  eski bir Urfa evi, satışa sunulan kıyafetlerin gölgesinde kaldı. Tezgah açan esnaf yerlere de parça kumaşları serip satışa sundu. Tarihi ambiyans rengarenk kıyafetler arasında yok olurken Urfa bu haliyle dünyada yaşanan inovasyonun dışında kalmış oldu.

Göbeklitepe'si, Balıklıgöl'ü, tarihi Harran evleri, sıra gecesi, meşhur isotu ile gözde şehir haline gelen Urfa'da avlulu evlerin hak ettiği değeri görmesi ve turizm destinasyonuna kazandırılması bekleniyor.