Bankaları deprem korkusu sardı: Harekete geçtiler!

Türkiye'nin büyük bankaları, olası bir İstanbul depremine karşı hazırlıklarını artırıyor. Büyük depremlerin ardından bankalar, acil durum yönetim planlarını gözden geçirerek kritik adımlar atmaya başladı.

5

Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya gibi illeri sarsan büyük depremin ardından bankalar da acil durum planlaması konusunda ilerleme kaydediyor.

ABD'li finans ajansı Bloomberg'in haberine göre, Türk bankacılık devleri, kritik verilerini ve personelini başkent Ankara'ya taşımaya başladı. Denizbank, Garanti BBVA, QNB Finansbank ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), başkentteki ofislerine geçiş yaparak çeşitli yedekleme planları üzerinde çalışıyor.

Denizbank: İstanbul'daki yönetim birimlerinin, Ankara'da her birimden personel bulundurmasını talep ettiği belirtiliyor. Banka, İstanbul’daki genel merkezinin daha küçük bir versiyonunu kurma çalışmalarına başladı. Banka yetkilileri, amacın "İstanbul'u etkileyebilecek olası bir deprem sonrasında bankacılık hizmetlerinin kesintisiz devam etmesini sağlamak" olduğunu ifade etti.

QNB Finansbank: Ankara'daki genel müdürlük ekiplerinin desteklendiği ve tüm şube ile banka binalarının depreme dayanıklı hale getirildiği açıklandı. Bu adımlar, bankanın kriz anında operasyonel sürekliliğini sağlamayı amaçlıyor.

TSKB: Personelinin bir kısmını Ankara'da kiralanan yeni ofis alanına taşıdı. Banka, Eylül 2023’te açılan bu ofisin, depremin ardından bölgedeki şirketlerin sürdürülebilir finansmana erişimini hızlandırmak ve yeşil dönüşümü desteklemek amacıyla kurulduğunu belirtti. Ayrıca, Ankara ofisinde gerekli kadrolaşma ve veri merkezi yedekleme işlemlerinin yapıldığı vurgulandı.

Garanti BBVA: Banka, veri merkezini ve merkez ofisinin bir kısmını İstanbul'dan Ankara'ya taşıdı. Ayrıca, tedarikçilerinin, tesislerinin ve insan kaynaklarının bir kısmının deprem bölgesi dışında yedeklendiği bildirildi.

MERKEZ BANKASI DA HAREKET GEÇTİ

Merkez Bankası, İstanbul Finans Merkezi'nde inşa ettiği yeni binasına rağmen, personelinin bir kısmını Ankara'ya geri çağırıyor. Bu adım, olası bir deprem durumunda faaliyete devam edebilmek için alındı. Kaynaklar, bu hareketin Merkez Bankası'nın operasyonel sürekliliğini sağlamak amacıyla yapıldığını belirtti.