Şanlıurfa'daki kayıp Suriyeliler nerede?

Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, kentteki göçmenlerle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Vali Şıldak, 2,5 aylık bir çalışma sonucunda, 79 bin Suriyelinin kayıtlı adreslerinde tespit edilemediğini ifade etti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da kayıp Suriyelilerle ilgili açıklamalarda bulundu. Peki, bu kayıp Suriyeliler nerede?

5

6 Ağustos’ta Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesindeki Rabia Meydanı'nda kurulan mobil göç noktasını inceleyen Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, kentteki göçmenlere ilişkin resmi verileri açıkladı.

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, ise Şanlıurfa’da 3 ay içinde 47 bin 305 yabancı uyruklu vatandaşın Mobil Göç Noktası araçlarında sorgulandığını ifade ederek, sorgulananların sadece 577’sinin kaçak olarak tespit edildiğini belirtmişti.

Vali Şıldak ayrıca, Şanlıurfa sınırları içerisinde 274 bin 838 yabancı uyruklu göçmen olduğunu da ifade etmişti.

VALİ ŞILDAK: 79 BİN İLİMİZDE OLMASI GEREKİP, BULUNMAYAN YABANCI TESPİT EDİLDİ

Şanlıurfa’da adreslerinde bulunamayan Suriyelilerle ilgili  2,5 aylık bir çalışma yaptıklarını da belirten Şıldak, şunları söyledi:

"79 bin ilimizde olması gerekip, bulunmayan yabancı tespit edildi. Bunların pek çoğu il içerisinde, ilçeler arasında daha çok adres değişikliği. Bunlara bir çağrı yapıldı, bu çağrının süresi 3 ay. 3 ay içinde gelip kayıtlarını yenileyenler/güncelleyenler haklarını kullanmaya devam edecekler. Aksi takdirde bu kişiler eğitim, sağlık gibi haklardan mahrum kalacaklar."

PEKİ KAYIP SURİYELİLER NEREYE GİTTİ?

Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros ve İletişim Danışmanı Ergün Yolcu ile birlikte Sabah’a konuşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kayıp Suriyelilerle ilgili bilgiler verdi.

Yerlikaya kayıp Suriyelilerin Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçtiklerini belirten Yerlikaya, şunları söyledi:

” Frontex diyor ki, Doğu Akdeniz, Batı Balkanlardan 996 bin Suriyeli son beş yılda Avrupa'ya geçti. İşte, bizde izi bulunamayanlar bunlar. Tek tek sayıyoruz. Türkiye’de net ne olduğunu biliyoruz.”