Son bir ayda, ishal, bulantı, kusma ve yüksek ateş nedeniyle acil servislere yapılan başvurularda büyük bir artış yaşandı. Uzmanlar bu vakaların çoğunun viral hastalıklardan kaynaklandığını belirtti. Günlük ortalama 20-30 vaka ile karşılaştıklarını ve bazı hastalarda ateş, kas ve kemik ağrıları ile sıvı kaybına bağlı halsizlik görüldüğünü ifade etti.
Türkiye genelinde birçok ilde görülen bu hastalık henüz Şanlıurfa’da görünmedi. Dikkat edilmediği takdirde bu bulaşıcı hastalığın en hızlı yayılabileceği şehirlerden biri Şanlıurfa. Çünkü Şanlıurfa, genç nüfus yoğunluğu bakımından ilk sırada yer alıyor.
Uzmanlar ishalin 3-4 günden uzun sürdüğü, ateş ya da kanlı ishal görüldüğü durumlarda mutlaka tetkik yapılması gerektiğini belirtiyor. Özellikle yaşlılar, kemoterapi görenler, diyabetik ve böbrek yetmezliği olan bireylerin dikkatli olması gerektiğini, aksi halde sıvı kaybına bağlı akut böbrek yetmezliği riskinin ortaya çıkabileceğini söyleniyor. Ayrıca, dışarıdan yenilen çiğ sebzeler ve güvenilirliği şüpheli su kaynaklarının enfeksiyon riskini artırabilir. Bu süreçte el hijyenine dikkat edilmeli ve yağlı gıdalardan kaçınılmalı.