Yeni tebliğ taslağı, sektör temsilcileri ve bakanlık yetkilileri tarafından yapılan görüşmelerin ardından şekillendirildi. Temsilciler, bu tebliğin gıda güvenliğini sağlamak ve haksız rekabeti önlemek açısından önemli bir adım olduğunu belirtiyor.
Dünya'dan Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre, Karma Grup Regülasyon ve Operasyon Direktörü Didem Altuntaş, yeni düzenlemelerle ilgili şu bilgileri verdi: “Eritme peynirlerine ilişkin olarak geleneksel ve yöresel peynirler ile coğrafi işaret olarak tescil edilmiş peynirleri çağrıştıracak ve tüketiciyi yanıltacak şekilde üretilerek piyasaya arz edilemeyecek. (Tulum, örgü, çeçil, dil, tel, abaza, kaşar peyniri gibi çağrışım yapacak şekilde sunulamazlar.)”
Eritme peynirinin etiketinde, gıdanın adı ilgili düzenlemede en az 3 mm olduğu punto büyüklüğündeki karakterler kullanılarak temel görüş alanında belirtilecektir. Eritme peynirlerinde ürün adı gibi kullanılabilen; peynirin piyasaya sunulduğu biçimine, üretim tekniğine, şekline ve kullanım amacına göre “sürilebilir, ultrafiltrasyon, üçgen, tost için” gibi ibareler, tek başına ürün adı algısı yaratarak kullanılamayacak. Ürün adı algısı oluştuğunda, bu ifadelerin yazıldığı puntodan daha büyük puntoyla yazılmaması kaydedilecektir.
Olgunlaşma sınıfı belirtilmeyen peynirlerde, olgunlaştırma sınıfı gerektiren peynirlerde etikette bu sınıfın yazılması zorunlu olmayacak. Ayrıca, peynirlerde kullanılan katkı maddeleri ile ilgili olarak, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği uygulanacak. Çeşnili peynirlerde, toplam çeşni oranı yüzde 6’yı geçemeyecek ve çeşni maddesinden gelen beta-sitosterol oranı yüzde 2’yi aşamayacak.
Hayvan türlerine ait sütlerin karıştırılması durumunda, etikette süt elde edilen hayvanların adı belirtilmesi gerekecek. Ancak, bu etiketlerde süt türlerinin görsellerine yer verilmeyecek. Ürün adının yanında, kullanılan süt türlerinin adları yazılacak ve süt miktarına göre sıralanacak. Bu bilgiler, gıda adıyla aynı puntoda, aynı renkte ve kontrast oluşturan bir şekilde yazılacak.