Türk Hava Yolları (THY)'nın otizmli çocuklara yönelik 'uçuşa uygun' raporu alma zorunluluğu tepkiler üzerine kaldırıldı. THY, resmi internet sitesinde de 'otizmli yolcu' sınıflandırması ve ifadesini tamamen kaldırdı.
Kısa Dalga'dan Dilek Gedik'in haberine göre; otizmli çocukların aileleri ile bu konuda faaliyet gösteren dernek ve konfederasyonlar THY’nin tartışma yaratan kararına sosyal medya üzerinden ve kuruma yapılan başvurularla yoğun tepki göstermişti. Yapılan eleştirilerde bu kararın “ayrımcılık” olduğu belirtilmiş ve rapor sürecine ilişkin soru işaretlerinin açıklanmaması eleştiri konusu olmuştu. THY, ilk aldığı kararda “Hasta ve Engelli Yolcular” başlığıyla koyduğu kurallara “otizmli yolcu” ifadesini eklemiş ve uçuştan 10 gün önce “uçak ile seyahatinde sakınca yoktur” ibareli doktor raporu zorunluluğu getirmişti.
TEPKİ TOPLAMIŞTI
Uygulamanın duyulmasının ardından gelen yoğun tepkiler üzerine geçtiğimiz günlerde THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, kararı değerlendirdiklerini bildirmişti. Otizm Konfederasyonu, tartışmalı uygulama ile ilgili THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat’tan kendilerine bir e-posta ulaştığını ve kendilerine ulaşan mailde “raporla ilgili gelen itirazların değerlendirildiğinin” iletildiğini, THY Başkanı’nın “uluslararası kurallar çerçevesinde kalarak daha geniş bir alanda çalışabilme konusunu değerlendirdiklerini” ifade ettiğini açıklamıştı.
"OTİZMLİ YOLCU" İFADESİ TAMAMEN KALKTI
THY, resmi internet sitesinde yaptığı değişiklikle “Tek başınıza mı yoksa refakatçi ile mi seyahat etmelisiniz?” bölümündeki kategorilerden “otizmli yolcu” tanımlaması tamamen çıkardı. Bilgilendirme bölümünde “Uçuş sırasında kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda olan fiziksel engelli yolcularımız refakatçileri olmadan, tek başlarına seyahat edebilirler. Fakat kişisel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumdaki yolcularımızın bir refakatçi gözetiminde uçuşa katılmaları gerekmektedir. Zihinsel engeli bulunan yolcularımız da uçuşa mutlaka bir refakatçi gözetiminde katılmalıdırlar” ifadelerine yer verilirken bu durumdaki yolcular arasında otizmli yolcular önceki tablonun aksine sayılmadı.
İSTANBUL BAROSU DA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
İstanbul Barosu da konu hakkında, "Bu uygulamanın sürdürülmesi otizmli bireyleri ve ailelerini toplumdan dışlamaya, ötekileştirmeye neden olacağından kabul edilemezdir. Dolayısıyla öncelikle devletin ve ilgili kurumların Anayasamıza, temel insan haklarına ve engelli hakları kapsamında doğrudan ve dolaylı ayrımcılık yapılmaması kurallarına riayet etmeleri gerekmektedir" açıklamasını yapmıştı.