Instagram ne zaman açılacak? Bakan Tunç'tan son dakika açıklaması geldi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gündemden düşmeyen Instagram'a erişim yasağına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

5

Türkiye’de yaklaşık 4 gündür devam eden Instagram erişim engeli için son dakika açıklaması Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan geldi. 

Bakan Tunç, Instagram'a getirilen erişim yasağı hakkında şu açıklamaları yaptı:

 

KATALOG SUÇLAR VE BTK YETKİSİ

Çocuk istismarı, terör suçları, Atatürk aleyhine suçlar ve yasa dışı bahis gibi katalog suçlarla ilgili internet ortamında bir yayın söz konusu olduğunda, bu yayının durdurulması yetkisi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) verilmiştir. BTK, bu yetkisini kullanarak ilgili sosyal medya kuruluşlarına bildirimde bulunur.

 

YAYINLARIN DURDURULMASI

BTK'nın hangi gerekçelerle yayın durdurma kararı aldığını ilgili sosyal medya şirketine tebliğ ettiği ve suç teşkil eden durumlarda soruşturma makamlarının devreye girmesi gerektiği belirtildi.

 

KANUNLARA UYUM VE YARGI SÜRECİ 

Tunç, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayarak, sosyal medya kuruluşlarının Türkiye'nin kanunlarına uyma zorunluluğu olduğunu ifade etti. Ayrıca, BTK'nın kararına karşı açılan davaların yargı tarafından değerlendirileceğini söyledi.

 

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VE SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİ 

Cumhurbaşkanı'nın vatandaşların Heniye'nin öldürülmesi konusundaki paylaşımlarına getirilen engeli eleştirdiğini belirten Tunç, sosyal medya şirketlerinin basın özgürlüğüne uygun hareket etmeleri gerektiğini vurguladı. Şirketlerin bazı paylaşımları engellerken diğerlerine izin vermesinin basın özgürlüğü ile bağdaşmadığını ifade etti.

Tunç, sosyal medya şirketlerinin Türkiye'deki yasaları ve vatandaşların hassasiyetlerini dikkate alarak hareket etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.