Köklü değişiklikler mi geliyor? Prim ödeme gün sayısı, intibak, yıpranma şartları…

TBMM’nin ekim ayında açılmasıyla birlikte ilgili bakanlıklar ve AK Parti ekonomi kurmaylarının sosyal güvenlik sisteminde köklü değişiklikler yapacağı iddiası gündemde. Sil baştan değişiklik yapılmak üzere harekete geçileceği iddia edilen sisteme göre prim ödeme gün sayısı, intibak, yıpranma şartları ele alınıp değişiklikler yapılacak.

5

30 Temmuz’da tatile giren Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 1 Ekim Salı günü yeniden toplanacak. 

Meclis’in toplanmasıyla birlikte ilgili bakanlıklar ve AK Parti’nin ekonomi kurmaylarının sosyal güvenlik siteminin yeniden yapılandırılmasına ilişkin köklü değişiklikler yapmak üzere harekete geçeceği iddia ediliyor.

Değişiklikler yapılacağı iddia edilen düzenlemeler kapsamında prim ödeme gün sayısı, intibak, yıpranma şartları sil baştan ele alınacağı belirtiliyor.

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre; EYT düzenlemesi, ekonomik zorluklar sebebiyle ödenmeyen primler, çalışan-emekli sayısı arasındaki orantısızlık, kayıt dışı istihdam gibi nedenlerle, bozulan sosyal güvenlik sisteminin yeniden rayına oturtulması için yeni dönemde bir çalışma yapılması beklendiği belirtildi.

Özellikle son dönemlerde kamuoyunda sosyal güvenlik sistemine yönelik eleştirilerin artmasının nedenlerinden biri, en düşük emekli aylığı ile ilgili artış içeren düzenlemelerin yapılması nedeniyle daha fazla prim ödeyen ile düşük prim ödeyenlerin aldığı maaş arasındaki farkın kapanması oldu. 

Meclis’te, henüz tatile gidilmemişken gündemde olan en düşük emekli aylığının yeniden artırılmasına ilişkin düzenlemenin hazırlıkları yapıldı. 

Yapılan hazırlıklar kapsamında AK Parti içinde de sosyal güvenlik sisteminde köklü değişiklikler yapılması konusu ele alınarak tüm tartışmalı alanlarda yeni adımların atılacağı kaydedildi.

AYNI PRİMİ ÖDEMESİNE RAĞMEN FARKLI MAAŞ ALANLAR VAR

Türkiye Gazetesi haberine göre, AK Parti’de ve hükümet nezdinde bu konularda henüz kapsamlı bir çalışma yapılmadığı belirtildi. 

Haberin devamında, buna karşılık AK Parti kurmaylarının, “Sosyal güvenlik sistemini belki de baştan aşağı gözden geçirmemiz gerekecek. Emeklilik sistemi ile ilgili başlıklar var, intibak meselesi var. Aynı primi ödemesine rağmen farklı maaş alanlar var. EYT ile birlikte aktüeryal dengenin iyice bozulduğu açık. 

Sosyal güvenlik sisteminin sağlıklı işlemesi için ortalama 4 çalışana 1 emekli düşmesi gerekiyor. Ama Türkiye’de şu anda, bir emekliye karşılık 1,5 çalışan var. Bu haliyle sistemin döndürülmesi çok zor” değerlendirmesini yaptığı kaydedildi.

EV KADINLARINA PRİM DESTEĞİ İLE YIPRANMA HAKKININ VERİLMESİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER DE İÇERİYOR

Ayrıca, AK Parti’nin en önemli seçim vaatleri arasında yer aldığı belirtilen esnafın emeklilikteki 9 bin prim günü şartının 7 bin 200’e düşürülmesi ve ev kadınlarına prim desteği ile yıpranma hakkının verilmesine yönelik düzenlemelerin de yeni dönemde yapılacak olan sosyal güvenlik sistemi değişikliği kapsamında ele alınacağı belirtiliyor.

Meclis’in ekim ayında yeniden toplanmasıyla birlikte ilgili bakanlıklar ve AK Parti’nin ekonomi kurmaylarının bir araya gelerek sosyal güvenlik sisteminin yeniden yapılandırılması ile ilgili çalışmalara başlaması bekleniyor.