Tatburç karpuzu tezgahta: "Urfa karpuzu güzel ama kaderi güzel değil"

Karaköprü’de yetişen Tatburç karpuzu tezgahta yerine aldı. Hal pazarında yerli karpuz 3-4 liradan satılmaya başlandı. Abay,” Urfa karpuzu güzel ama kaderi güzel değil. Bahtı iyi değil, bahtı iyi olsaydı çokta güzel olurdu”dedi.

5

Şanlıurfa'da yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti karpuz, bu yıl rekoltenin artması ve Adana karpuzuyla birlikte piyasada olması nedeniyle fiyatlarda ciddi düşüş yaşadı. Adana karpuzu, şimdilerde 7-8 TL'ye, yerli ve tescilli Tatburç karpuzu ise 3-4 TL'den Hal pazarında satılıyor.

Şanlıurfa’da yetişen, özellikle tescilli Tatburç karpuzu da bu yılki ürün çeşitliliğini zenginleştirdi. Erken meyve veren karpuzlar sayesinde hem Adana hem de Şanlıurfa karpuzu aynı anda tezgahlarda boy gösteriyor.

Bu yılki karpuz bolluğu tüketicileri sevindirirken, üreticileri zor durumda bıraktı.

Geçen yıl yüksek fiyatlardan dolayı neredeyse dilimle satılan karpuz, bu yılki bereketli sezon nedeniyle fiyatlarının düşüklüğüyle tüketicilerin yüzünü güldürdü.

Özellikle tescilli Tatburç karpuzu, yerli üretim olmasıyla öne çıkmasına rağmen, fiyatlardaki düşüşten nasibini aldı. Şanlıurfa halinde Adana karpuzu 5-6 TL, Tatburç karpuzu ise 3-4 TL'den satılıyor.

ABAY: TARLADA DEĞİL  HAL PAZARINDA FİYATLAR DÜŞÜK

Şanlıurfa Sebze ve Meyve Halinde karpuz satışı yapan esnaf Bekir Abay, bu yıl karpuzda kazançlarının düşük olduğunu belirtti.

Malın bolluğu ve piyasanın ağırlığı nedeniyle fiyatların düştüğünü söyleyen Abay, “Bu sene kazanç çok düşük. Malın çokluğundan ve piyasanın ağırlığından dolayı kazanç düşük. Tarlada değil de hal pazarında fiyatlar düşük.” ifadelerini kullandı.

“KARPUZDA EKİM ÇOK FAZLA”

Karpuz fiyatlarındaki düşüşün, tüketicileri sevindirirken, üreticileri zor durumda bıraktığını kaydeden Abay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tatburç karpuzunun güzel özellikleri vardır. Karpuzun en ufağı 5-6 kilogramdır. Kilogram fiyatı 3 liradır. Çiftçiler başta olmak üzere herkes çok perişan durumda. Ürün çokluğundan dolayı fiyatlar yükselmemekte. Karpuzun fiyatı geçen yıl 7-8 liraydı, bu yıl 2-3 liraya müşteri bulamıyoruz. Gelen kamyondaki karpuzları satamadığım için hepsini satmak için burada yere bıraktım. Karpuzda ekim çok fazla ve fiyatların düşük olması bundan dolayıdır. Adana karpuzu dışarıdaki illerden geliyor, kilogram fiyatı 5-6 lira.”

“URFA KARPUZU GÜZEL AMA KADERİ GÜZEL DEĞİL”

Abay, Şanlıurfa'ya özgü, tatlı ve aromatik yapısıyla bilinen Tatburç karpuzunun, bu yıl da beklenen değeri göremediğini belirtti.

Geçen yıl 7-8 TL'ye satılan karpuzun, bu yıl 2-3 liraya bile alıcı bulamadığını kaydeden Abay, sözlerine son olarak şunları ekledi:

“Urfa karpuzu tat olarak Adana karpuzuna göre daha güzeldir. Karpuz kırmızı olursa tatlı olur. Kesildiği vakit ele yapışır. Urfa karpuzu güzel ama kaderi güzel değil. Bahtı iyi değil, bahtı iyi olsaydı çokta güzel olurdu. Adana karpuzu dışarıdaki illerden geliyor, kilogram fiyatı 5-6 lira. Urfa karpuzu renkten kaybediyor. Adana karpuzu biraz daha yeşildir ve tezgaha gelince göze gelir ancak Urfa karpuzu biraz beyaza kaçtığından dolayı satılmıyor. 4 liraya satamadığımız karpuza 2 lira fiyat verenler var, 1 lirası zaten kira ücreti.”diye konuştu