Şanlıurfalıların en çok tercih ettiği dev markadan bir skandal daha! Hileyi kabul edip özür diledi

Geçtiğimiz aylarda, Japon otomotiv devlerinin sertifikasyon sınavlarında yaptığı hile otomobil piyasasında geniş yankı uyandırmıştı. Dev otomotiv markaları Toyota, Mazda ve Honda’nın araba testlerinde hile yaptıkları tespit edilmişti. Bu markalar arasında Şanlıurfalıların en çok tercih etiği Toyota, başka otomobil modellerinde de hile yapıldığını kabul edip özür diledi.

5

Şanlıurfalıların en çok tercih ettiği araba markalarından biri olan Toyota, haziran ayında yedi modelinde yaşanan usulsüzlükler nedeniyle gündem olmuştu.

Şirket, Camry sedan ve RAV4 spor aracı gibi modellerin de uygun sertifikasyon almadan piyasaya sürüldüğünü doğruladı.

Toyota, sertifikasyon sürecinde yaya koruması, yandan çarpışma, direksiyon darbesi gibi güvenlik testlerinin yanı sıra motor gücü testlerinde de sahte uygulamalar yapıldığını bildirdi. Ancak bu uygunsuzlukların araçların güvenliğini etkilemediği ve sahiplerinin herhangi bir işlem yapmalarına gerek olmadığı açıklandı. Sorunun sadece iç pazar araçlarını etkilediği, yurtdışı üretimlerinin ise bu durumdan etkilenmediği belirtildi.

Japonya pazarına yönelik Corolla Fielder, Corolla Axio ve Yaris Cross modellerinin üretimi 3 Haziran'dan itibaren durdurulmuştu. Toyota, bu modellerin üretiminin eylül ayında Ulaştırma Bakanlığı’nın onayının ardından yeniden başlayacağını duyurdu. Ayrıca, bazı modellerin üretimi durduruldu ve üretim süreçlerinde köklü değişikliklere gidileceği açıklandı.

Toyota, sertifikasyon operasyonlarındaki aksaklıklar nedeniyle derin üzüntü duyduğunu ve bu durumun paydaşlarda yarattığı endişelerden dolayı özür diledi. Şirket, çalışanların sertifikasyon başvuruları için gerekli belgeleri hazırlama süreçlerine yeterince katılmadığını ve yöneticilerin de bu konuda yetersiz kaldığını belirtti. Önceki olayın ardından yürütülen iç soruşturmalara rağmen, yeni skandalın Toyota’nın kurum kültüründe ve çalışma alışkanlıklarında köklü değişiklikler yapması gerektiğini gösterdiği ifade edildi.