Kayınvalide ve kayınbabaya nasıl seslenmeliyiz? Yargıtay’dan emsal karar

Yargıtay, anlaşamayan karı koca arasındaki davada emsal bir karara imza atarak, kayınvalide ve kayınbabaya 'anne-baba' dememek gerekçesiyle kadını ağır kusurlu buldu ve bu nedenle boşanmanın hukuka uygun olduğuna karar verdi.

5

Bursa’da bir erkek, eşinin kayınvalide ve kayınbabasına gereken saygıyı göstermediğini, onları "anne-baba" olarak adlandırmadığını, küçük meseleleri büyüttüğünü ve kıskançlık yaptığını iddia ederek boşanma talebinde bulundu.

Kadın ise, erkeğin iddialarının asılsız olduğunu, eşinin kendisine ve çocuklarına yeterince zaman ayırmadığını, küfürlü mesajlar gönderdiğini ve kendisini istemediğini belirterek karşı dava açtı. Kadın, boşanmalarına karar verilmesini ve kendisine 50 bin lira maddi, 50 bin lira manevi tazminat ödenmesini talep etti.

Bursa 8. Aile Mahkemesi, kadını kayınvalidesine ve kayınpederine "anne-baba" diye hitap etmemesi, soğuk davranması, aşırı kıskançlık sergilemesi ve evi terk etmesi gibi nedenlerle tam kusurlu bularak boşanmaya ve kadının tazminat taleplerinin reddine hükmetti.

Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi, bu kararı değerlendirirken, kadının "anne-baba" olarak hitap etmemesinin evlilik birliğini sarsacak bir kusur olmadığına karar vererek tarafları eşit kusurlu buldu ve kadının istinaf başvurusunu kısmen kabul etti.

Ancak Yargıtay, istinaf kararını bozdu ve kadının kayınvalidesi ve kayınpederine "anne-baba" olarak hitap etmemesini ağır kusur olarak değerlendirdi. Yargıtay, boşanma kararının yerinde olduğuna ve istinaf mahkemesinin kadının lehine verdiği yargılama giderleri ve vekalet ücretinin de doğru olmadığına hükmetti.