Tek kişilik oyunların ustasıydı! Genco Erkal hayatını kaybetti

Türk televizyon ve tiyatro tarihinin önemli simalarından biri olan usta oyuncu Genco Erkal hayatını kaybetti.

5

Türk tiyatrosunun en önemli isimlerinden biri olan Genco Erkal, 86 yaşında hayata veda etti. Uzun süredir sağlık sorunlarıyla mücadele eden Erkal, sanat hayatında sayısız unutulmaz rol üstlenmiş ve tiyatro dünyasına adını altın harflerle yazdırmış bir sanatçıydı.

Genco Erkal'ın ölüm haberi, sosyal medya hesabından yapılan duygusal bir paylaşımla duyuruldu. Paylaşımda, Nâzım Hikmet'in "Hoşça kalın dostlarım" şiirinin dizelerine yer verildi. Mesajda, "Hoşça kalın dostlarım benim hoşça kalın! Sizi canımda canımın içinde, kavgamı kafamda götürüyorum. Hoşça kalın dostlarım benim hoşça kalın... Resimlerdeki kuşlar gibi dizilip üstüne kumsalın, mendil sallamayın bana. İstemez... Tek hecesiz elveda" ifadeleriyle büyük ustaya veda edildi.

GENCO ERKAL KİMDİR?

28 Mart 1938'de İstanbul'da doğan Genco Erkal, 1959 yılında tiyatro kariyerine adım attı ve Türkiye'nin önemli özel tiyatro topluluklarında hem oyuncu hem de yönetmen olarak çalıştı. 1969 yılında, Türkiye'de politik tiyatronun gelişiminde öncü bir rol oynayan Dostlar Tiyatrosu'nu kurdu ve burada sanat yönetmenliği yaptı.

Erkal, 1965 yılında Nikolay Gogol'un "Bir Delinin Hatıra Defteri" adlı öyküsünü tiyatroya uyarlayarak, Batılı anlamda metne dayalı sahnelenen ilk tek kişilik oyun olarak sahneye taşıdı. Yıllar boyunca üç farklı yorumla sahnelediği bu eser, onunla özdeşleşti ve tek kişilik oyunların ustası olarak tanındı.

Genco Erkal, Aziz Nesin, Haldun Taner, Nâzım Hikmet, Behiç Ak ve Yaşar Kemal gibi önemli yazarların eserlerini tiyatroya uyarladı. Sinemada da başarılı olan sanatçı, 1982 yılında "At" ve 1983 yılında "Faize Hücum" filmlerindeki performanslarıyla Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde iki kez "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü kazandı.

1964-2021 yılları arasında yaklaşık 65 tiyatro oyunu bulunan sanatçının, yönettiği oyunlar ise 1965- Pazar Gezintisi: George Mitchele - Ankara Sanat Tiyatrosu ve 1966- Durdurun Dünyayı İnecek Var: Anthony Newley ve Leslie Bricusse - Ankara Sanat Tiyatrosu oyunlarıdır.

Usta sanatçı 1974-2023 yılları arasında yaklaşık 10 filmde oynadı, sayısız ödüle layık görüldü.