Nereden nereye… Şanlıurfa bir zamanlar Türkiye'nin Hollywood'u gibiydi!

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ve ‘Edessa’, ‘Ruha’ adlarıyla da bilinen Şanlıurfa, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeken şehirler arasında yer alır. Dolayısıyla sahip olduğu bu zenginlikler kentin bir cazibe noktası olmasını da sağlamıştır. Bu yönüyle kent, birçok filmin çekildiği merkezlerden biri olmuş ve kayda alınan filmler ile kültürel ve tarihi mirası da kayıt altına alınarak bir sonraki nesillere aktarılma fırsatını yakalamıştır. 1959 yapımı ‘Kaderim Böyleymiş’ filmindeki sahnelerde eski Urfa’yı görebilmek mümkün. İşte o film ve Urfa sahneleri…

5

Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan tarihi ve kültürel zenginlikleri ile ünlü şehirlerden olan Şanlıurfa, Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştı.

Kent günümüzde de hala pek çok eski uygarlığın izlerini taşımaktadır. Dolayısıyla hem Türkiye'nin diğer bölgelerinde hem dünyanın birçok yerindeki meraklılarının dikkatini çeken özelliklere sahipti.

Bu denli tarihi ve kültürel öneme sahip olan Şanlıurfa, birçok filmin çekildiği ana merkezlerden biri de olmuştu.

Kayda alınan filmler ile kültürel ve tarihi mirası da kayıt altına alınarak bir sonraki nesillere aktarılma şansını bulmuştu.

1959 yapımı ‘Kaderim Böyleymiş’ filmi bu filmlerden biridir.

Şanlıurfa’da çekilmiş olan filmdeki sahnelerde eski Urfa’yı görebilmek mümkün.

Nejat Saydam’ın yönetmenliğini yaptığı, yapımcılığını Şevket Aktunç’un üstlendiği, başrollerinde Hüseyin Peyda, Muhterem Nur ve Leyla Sayar’ın oynadığı filmdeki sahneler Şanlıurfalıları duygulandıracak çok eski görüntüler sunuyor.

Filmin konusu, Güneydoğu'da geçen bir efsanenin öyküsüdür.

Filmde, kardeşi Şevki ile yaşayan Şeyda'nın çok fazla malı vardır. Bu yüzden Şevki kız kardeşini kimseye vermek istemiyor. Yörenin ileri gelenleri Abdo ve Kadir ise Şeyda'ya aşıktır. Şeyda'nın gönlü ise Abdo'dadır.

VİDEO-FOTO: FANATİK KISA FİLM

Filmde yer alan bazı sahnelerden kesitler…

Nereden nereye…

Şanlıurfa bir zamanlar Türkiye'nin Hollywood'u gibiydi!

Haberin Linki👇https://t.co/MWRW3Qv6ed#kaderimböyleymiş #film #tarih #kültür #urfa #urfahaber #haber #sahne #şanlıurfa #tanıtım #miras #urfakalesi #balıklıgöl #şıhmaksut pic.twitter.com/t0pGzkZuDw

— Gazete İpekyol (@gazeteipekyol) July 27, 2024

FİLMİN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN…