Şanlıurfa'da fıstık hasadı başladı: "Bu kabul edilebilir bir fiyat değildir”

Şanlıurfa’nın ‘yeşil altın’ı fıstığın sezonu açıldı ancak boz fıstığın fiyatı bu yıl beklenenden düşük fiyata satışa sunuldu. Eski AK Parti Bozova İlçe Başkanı ve çiftçi Ecz.Süleyman Deveci duruma tepki göstererek “Kabuklu fındık için 195 lira beklerken, Urfa ve Antep Fıstığı su altı fiyatının 130 liradan açılmış olması kabul edilebilir bir fiyat değildir” ifadelerini kullandı.

5

Şanlıurfa’nın ‘yeşil altın’ı olarak anılan fıstığın sezonu açıldı ve kentte fıstığın hasadı devam ediyor.

Fıstık üreticileri, bu yıl birçok zirai hastalık ile mücadele etmelerinin ardından sezonun ilk hasadında özellikle fıstıkların boş çıkması durumu ile karşı karşıya kaldı. Ancak birçok olumsuzluğa rağmen verim alan üreticiler fıstık fiyatlarının açıklanmasını dört gözle bekliyordu.

Şanlıurfa’da fıstık üreticileri kabuklu fındık için 195 lira fiyat beklerken fıstığın su altı fiyatının 130 lira olarak açıklanması şokunu yaşadı. Belirlenen fiyatın beklenenden düşük olması tepkilere neden oldu.

Duruma tepki gösteren çiftçilerden biri de Eski AK Parti Bozova İlçe Başkanı Ecz. Süleyman Deveci oldu. 

“URFA VE ANTEP FISTIĞI SU ALTI FİYATININ 130 LİRADAN AÇILMIŞ OLMASI KABUL EDİLEBİLİR BİR FİYAT DEĞİL”

Ecz. Süleyman Deveci tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“Fıstık üreticileri kabuklu fıstık için 195 TL beklerken Urfa ve Antep Fıstığı su altı fiyatının fıstık hallerinde 130 liradan açılmış olması kabul edilebilir bir fiyat değildir.

Sn. Fatma Şahin geçen gün fıstık için “var yılı” demişti basın mensuplarına. Doğrudur. Ancak bu yıl gerek zirai hastalıkların yaygınlığından kaynaklı rekolte kaybı gerekse kuraklığa bağlı doluluk oranındaki düşüş maalesef biz çiftçiler için çok da beklediğimiz gibi bir hasadı elde edemeyeceğimizi göstermektedir. Ve şimdiden önümüzdeki yıl için fıstığın hiç olmayacağı da bilinmektedir. 

Dolaysıyla bu yılın hasadı, hem bu yılın hem de önümüzdeki yılın ihtiyacını karşılamak durumundadır. Aksi halde önümüzdeki yıl fıstık ihtiyacı noktası Türkiye’yi ithalata mecbur kılar.”

“HİÇ KİMSENİN FISTIĞINI YOK FİYATINA SATMAYACAĞI BİLİNMELİDİR”

Deveci, açıklamasının devamında girdi maliyetleri ve artan işçilik masraflarına da dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti:

“Baklavanın kilosu 1.000, gübrenin tonu 20.000, bir litre mazot 46, bir paket sigara 80 TL iken fıstığın kilosunun 130 TL olması, fıstık üreticisin kabul edeceği bir durum değildir. 

Artan işçilik masrafları da cabası. Tüccarın böyle bir fiyatı reva görmesi durumunda borcu olmayan hiç kimsenin fıstığını yok fiyatına satmayacağı bilinmelidir. 

Paranın faize yatırıldığı dillendirilse de -rahat olun- piyasada dolaşıma çıkmayan paranın banka faizinde enflasyon karşısında eriyeceğini en iyi de para sahipleri bilir.

Fıtığınızı yok fiyatına tüccara vermek yerine, sabırlı olun, gözünüz gibi baktığınız ürününüzden kendiniz kazanın."